Havlíčkobrodská nemocnice si pořídila ochranku

Havlíčkův Brod - Agresivní pacienti, návštěvníci i bezdomovci jsou největším problémem nemocnic v kraji Vysočina. Havlíčkobrodská nemocnice hledala řešení několik let. Nakonec se místo nákupu drahého kamerového systému rozhodla zaplatit si bezpečnostní agenturu. V nemocnici funguje od října, prozatím na zkušební dobu půl roku.

Problémem jsou nejen bezdomovci zabydlující se v nemocnici, ale zejména agresivní pacienti či návštěvníci. V havlíčkobrodské nemocnici loni evidovali 14 případů slovního i fyzického napadení. Letos už mají 19 případů. „Je to problém v zimních měsících s bezdomovci, kteří se nám zavírají v různých patrech nebo na záchodech,“ uvedla Petra Černo, mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod.

Od října na zkušební půlrok si proto nemocnice zaplatila bezpečnostní agenturu. Ochranka má volný přístup i po budovách a ambulancích, tedy všude tam, kde kamery být kvůli soukromí nesmějí. Namátkové kontroly provádějí několikrát během 24 hodin. „Máme zajištěnou výjezdovou službu v případě nutnosti, jakoby zásahovou jednotku, zároveň máme zajištěnu patrolovací službu,“ uvedla Černo.

Podobnou situaci řeší i v jihlavské nemocnici. Tam zatím ochranku nemají, protože na ni nemají peníze. Situaci prozatím řeší jen rozšířením kurzu sebeobrany pro zdravotní personál.