V Ústí nad Labem se pochodovalo kolem ubytoven s Romy

Ústí nad Labem - Asi 70 lidí pochodovalo odpoledne v Ústí nad Labem kolem ubytoven obývaných převážně Romy. Protestní shromáždění se obešlo bez větších konfliktů, skončilo vzájemným pokřikováním malých skupinek příznivců extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a anarchistů, kteří přišli podpořit obyvatele ubytoven. Policejní těžkooděnci je ale k sobě nepustili.

Průvod vedli členové DSSS s vlajkami a transparenty. Romy naopak podpořili aktivisté z iniciativy Nenávist není řešení. Podle nich byl v ubytovnách vyhlášený výjimečný stav, obyvatelé nesměli vycházet ven a otevírat okna.

Policistů bylo podle ústecké policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové v ulicích přibližně stejně jako protestujících. „Bylo zkontrolováno zhruba pět desítek osob a jedna osoba k zjištění totožnosti předvedena na obvodní oddělení,“ uvedla mluvčí. V pohotovosti bylo i 30 městských strážníků, pořádková jednotka v Ústí a speciální pořádková jednotka Ústeckého kraje.

Ve větším rozsahu zažil Ústecký kraj protiromské nepokoje vloni v létě, kdy ulicemi měst Šluknovského výběžku několikrát pochodovaly k romským obydlím stovky lidí včetně extremistů. Sůra svolal následně i jeden pochod po Ústí, na který téměř přesně před rokem dorazilo zhruba 400 lidí. Třicetiletý Sůra je devítkou na krajské kandidátce DSSS. Předvolební průzkum pro Českou televizi přiřkl DSSS v Ústeckém kraji 4,5 procenta hlasů voličů, tedy šanci dostat se do zastupitelstva kraje.