Výsledek tendru v Kopřivnici zamotal radním hlavu

Ostrava - V paradoxní situaci jsou radní v Kopřivnici. Město na jaře vyhlásilo výběrové řízení na firmu, která bude poskytovat komunální služby. Společnost vlastněná radnicí, která až dosud práce vykonává, ale nabídla nejvyšší cenu a skončila poslední. Politici teď řeší, co s vlastní firmou dál.

V Kopřivnici se zatím stará o svoz komunálního odpadu, drobné stavby či pečuje o zeleň a osvětlení společnost Slumeko, která je ve vlastnictví města. Prodlužování kontraktu ale podle radních už kvůli zákonu o veřejných zakázkách možné nebylo. Vyhlásili proto tendr na nového dodavatele služeb. Ze tří finálních účastníků ale bylo Slumeko nejdražší a zakázku nedostalo. Co s firmou dál, její vedení neví. „Rozhodnutí zatím nemáme. O tom, jak máme dál postupovat, musí rozhodnout vlastník. A to bude rozhodující i pro nás,“ informuje ředitel společnosti Slumeko Karel Březina. 

Starosta Josef Jalůvka ale tvrdí, že odpovědnost za podanou nabídku a rozhodnutí o případném odvolání má Slumeko. Radní rozhodovat nechtějí, zároveň jsou totiž členy valné hromady firmy. „Já si myslím, že my, jako valná hromada, bychom do toho Slumeku mluvit neměli. Zvlášť proto, že jsme na jedné straně přijali rozhodnutí o nejvýhodnější nabídce a teď bychom sami proti sobě podali odvolání,“ vysvětluje postoj radnice kopřivnický starosta Josef Jalůvka. 

Zakázka pro město je přitom pro Slumeko klíčová. Tvoří až 75 procent činností firmy. Zástupci opozice tvrdí, že městskou radu už předem upozornili na variantu, že firma zakázku nedostane. Navrhovaná řešení ale radní neakceptovali. „Mohlo se uvažovat o prodeji firmy, nebo jejím rozdělení, či vyvedení zakázek,“ naznačuje možná řešení opoziční zastupitel Jiří Novák.

Radní věří, že se s vítězem tendru na osudu městské firmy nakonec dohodnou a 92 zaměstnanců práci neztratí. „Už z písemného podkladu, který nám ta firma poslala dříve, vyplývá, že má zájem o využití kapacity naší firmy Slumeko,“ říká Josef Jalůvka. 

Nový dodavatel komunálních služeb by měl převzít péči o Kopřivnici na čtyři roky od dubna příštího roku. Jestli zaměstnanci Slumeka vymění vesty za jiné s novým logem, nechce ale firma A. S. A. zatím komentovat.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)