Těžký boj s neplatiči odpadu

Chomutov – Chomutovský magistrát přitvrdil proti lidem, kteří dluží za svoz odpadu. Jen v letošním roce je to každý osmý obyvatel města. Magistrát vyčíslil letošní chybějící poplatky na téměř tři miliony korun.

Poplatek za odvoz odpadu činí pět set korun na jednoho obyvatele. Téměř šest tisíc lidí ho ale letos v Chomutově nezaplatilo. Neplatiči svou situaci velmi často podceňují. Například dluh čtyřčlenné rodiny se může za jediný rok vyšplhat až na šest tisíc korun. „V systému evidujeme jedince, kteří mají pohledávky až k 15 tisícům korun,“ upozorňuje vedoucí ekonomického odboru Magistrátu Chomutov Jan Mareš.

Radnice může dlužníkům navýšit platbu až na trojnásobek. S neplatiči dlouhodobě bojuje, ale dluhy se jí nedařilo celé roky výrazně snížit. „Za posledních deset let už je to téměř platba za celý jeden rok, a to je 18 milionů korun,“ vyčísluje výši dluhu tisková mluvčí Magistrátu Chomutov Šárka Schönová. 

Město se proto rozhodlo vůči dlužníkům přitvrdit. Nejdříve jim nabídne možnost postupného splácení dluhu. Pokud ani to nepomůže, začnou se úředníci zajímat o výplaty neplatičů. Na řadu přijde daňová exekuce. „Tou daňovou exekucí můžeme postihnout prostředky na účtech, mzdu dlužníka,“ vypočítává Jan Mareš. 

Poslední možností je exekuce majetku. Téměř každý týden posílá úřad své lidi zabavovat majetek dlužníků. Exekuce jsou nejúčinnější zbraní proti neplatičům, její výnosy ale mnohdy nestačí na pokrytí samotného dluhu. „V mnohých případech se tyto náklady nepokryjí. Jsou bohužel i exekuce, kdy nelze postihnout žádný majetek,“ přiznává Jan Mareš. 

Město dotuje svoz odpadu zhruba ze čtvrtiny, celkové náklady letos dosáhnou téměř 33 milionů korun.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)