Táborští hledají využití pro bývalé armádní letiště

Tábor – Armáda znovu prodává bývalé záložní letiště Všechov. Původně ho nabízela za 178 milionů. Protože ale letiště opakovaně nikdo nechtěl, je současná cena už téměř sedmkrát nižší. Letiště leží blízko Tábora a částečně zasahuje i do jeho katastru. Ani pro město ale není aktuální cena taková, aby bylo jeho odkoupení ekonomicky únosnou investicí.

Doposud bylo všechovské letiště o rozloze 41 hektarů lákavé jen pro jednoho jediného investora. I on ale nakonec od smlouvy odstoupil.

„Jsme ve dvanáctém kole výběrového řízení. Pokaždé došlo ke snížení ceny o 12 až 15 procent, takže aktuální minimální cena je 27 milionů korun. Je to areál, který nemá tak jednoduché využití jako třeba budova,“ vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Problém je v tom, že by do areálu nový vlastník musel v každém případě investovat. Pokud by navíc neprovozoval letiště, byly by nutné také změny územního plánu. To potvrdila i studie, kterou zadala táborská radnice.

Studie navrhuje několik možných způsobů využití opuštěné plochy – zalesnění či přebudování na obytnou nebo průmyslovou zónu. Mohlo by z něj být i místo pro ukládání, třídění a zpracování odpadu. „Nejschůdnější se jeví podle propočtu využití pro sportovní účely,“ říká tajemník táborského městského úřadu Lubomír Šrámek.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Jako místo vhodné pro volnočasové aktivity ostatně vnímají místní obyvatelé letiště už teď. Oblíbené je například u leteckých modelářů. „Celá republika sem jezdí, tady se lítá například český pohár. Jezdí tu i cyklisti, jezdí se tady na kolečkových bruslích, je to teritorium snů,“ popisuje modelář Jan Spálený.

Proměna na sportoviště představuje podle studie nejmenší investici. Pro město by ale byla ekonomicky únosná jen za předpokladu, že by kupní cena klesla pod čtyři miliony korun.