Autoškoly s výpomocí - testy vyplňovali komisaři, majitel radil

Přelouč/Nový Bydžov - Další machinace při vydávání řidičských průkazů se objevily tentokrát na východě Čech. Kriminalisté obvinili tři zkušební komisaře na Pardubicku a Hradecku, konkrétně v Přelouči a Novém Bydžově. Obviněn byl také jeden provozovatel autoškoly. Za poslední dva roky je to už několikátý případ.

Provozovatel autoškoly v Přelouči měl uchazeči o řidičský průkaz radit, jak vyplnit správné odpovědi testu. Podle informací České televize jde o autoškolu, která se specializuje na handicapované. Majitel původně tvrdil, že o žádném obvinění směřujícím k autoškole neví. Později se ozval s tím, že o případu ví, ale že s k ničemu po dohodě s právníkem nebude vyjadřovat.

Další obvinění dostal zkušební komisař přeloučské radnice. „Doteď zkouší, takže ta informace je pro nás nová. Asi pro mě i pro celé vedení úřadu,“ uvedl Luděk Novák, vedoucí odboru vnitřních věcí, Městský úřad Přelouč.

Zkušební komisaři měli například za zájemce o řidičské průkazy vyplňovat testy, u kterých uchazeči vůbec nebyli. Jiní zas nemuseli absolvovat ani jízdy. „Komisaři jsou obviněni z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a provozovatel autoškoly je stíhán za stejný trestný čin, ovšem ve formě pomoci,“ uvedl Jaroslav Ibehej, mluvčí protikorupční policie.

Detektivové na případu pracovali od roku 2010. Obviněné z Přelouče a Nového Bydžova vyšetřují na svobodě. Podvody v poslední době odhalili i v dalších regionech - ve Velkém Meziříčí, Ostravě, v západních Čechách i Praze.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)