Z Lednice do Brna se koulelo

Brno – Sto jedenáct závodníků z třiceti sedmi družstev se postavilo na start závodu v koulení dřevěného kola. Soutěžící je museli co nejrychleji dostat z Lednice až do Brna ke staré radnici. Šedesát sedm kilometrů dlouhou trať zdolali ti nejrychlejší za necelé čtyři hodiny. Loňský rekord tři hodiny a padesát pět minut ale vydržel.

Přeříznout špalek, vyzvednout si těžké dřevěné kolo a vyrazit na šedesát sedm kilometrů dlouhou trať kolem lednického zámku a poté až do Brna bylo úkolem závodníků letošního 7. ročníku Koulení kola z Lednice do Brna. „Jeden z týmu koulí kolo a další dva v tom týmu se mohou pohybovat jakkoliv, to znamená pěšky, na kole, na kolečkových bruslích,“ popisuje pravidla koulení Igor Forgáč z Klubu českých turistů. 

Závodníci nekoulí obyčejná dřevěná kola. Jsou vyrobena kolářem až v Rumunsku. Ten kola dělá už od šestnácti let. Jedno z nich váží téměř třináct kilogramů a skládá se ze tří druhů dřeva. Nejlepší závodníci dokouleli kola do cíle k brněnské staré radnici za necelé čtyři hodiny. „Je to hodně o nervech. To střídání je hodně náročné především ke konci. Chytají nás křeče do nohou,“ popisuje nástrahy závodu soutěžící Petr Němec. 

Pořadatelé závodu chtějí akcí podpořit starou brněnskou legendu o kole, které visí v průchodu staré radnice. „Tady v Lednici se před tři sta sedmdesáti šesti lety Jiří Birk, zdejší kolař, vsadil, že za jeden den pokácí strom, vyrobí z něj takovéto kolo a ještě do západu slunce ho z Lednice přikulí do Brna. To se mu nakonec podařilo,“ přibližuje legendu Igor Forgáč. 

Letošní závod byl ale o pár metrů kratší. Radnice se totiž opravuje, a tak museli pořadatelé cíl posunout. Znovu do průchodu se závodníci dostanou až za rok.

Reportáž Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)