Nehoda kamionu několik hodin blokovala dálnici D1

Všechlapy (Benešovsko) - Hromadná nehoda několika osobních a nákladních aut i autobusu zhruba na tři hodiny uzavřela dálnici D1 poblíž obce Všechlapy na 43. kilometru ve směru na Brno. Zraněni byli tři lidé. Příčinou nehody bylo zřejmě uvolnění železné trubky z přívěsu za osobním autem. Ta následně prorazila nádrž kamionu, ze které začala unikat nafta. Na mokrém a kluzkém povrchu vozovky se pak auta srazila, uvedla mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Silnice byla uzavřena v obou směrech.

„Byla tam 3 zranění, z toho jedno lehké. Jednoho těžce zraněného jsme museli vyprostit,“ uvedl František Procházka, velitel zásahu hasičů. Původní informace hasičů hovořily o tom, že se na dálnici převrátil kamion převážející tekutý dusík. Budská ale informaci nepotvrdila. „Kamion nebyl převrácený, pouze zůstal stát u středových svodidel,“ vysvětlila. Hasiči později upřesnili, že kamion vezl 300 láhví stlačeného vodíku a byl poškozen jen lehce.

Středová svodidla poničil a dálnici zablokoval jiný kamion, který podle hasičů vezl banány. Z něj začala vytékat nafta. „Hasiči nádrž provizorně utěsnili, uniklou naftu zasypali sorbentem a překontrolovali říčku Blanice,“ dodala Kostková. Autobus převážel 25 lidí, upřesnila.    

Nehoda se stala kolem 10:00. Policisté odkláněli dopravu ve směru na Prahu i na Ostravu. Dálnici se podařilo postupně uvolňovat. Po poledni byl obnoven provoz ve dvou pruzích směrem na Prahu a později i na Brno.

Podle policejních statistik se na českých dálnicích denně stane v průměru 6 nehod. Jen za loňský rok to bylo 2 096 havárií, z toho nejvíc na dálnicích ve Středočeském kraji a na Vysočině.

Oběti dopravních nehod na D1 mají svůj památník

Oběti dopravních nehod na dálnici D1 připomíná symbolický hřbitov na dálničním odpočívadle v Pávově. Dnes na něm přibyl další kříž. Ukazuje, že v roce 2011 jenom na D1 zemřelo 10 lidí. Památník D1 vyrostl před šesti lety. Každý kříž symbolizuje jeden rok provozu nejstarší a nejvytíženější dálnice u nás. „Nahoře je letopočet a pod ním je číslo, které vyjadřuje počet obětí, které na D1 tragicky zahynuly,“ říká zakladatel Památníku D1 Zdeněk Kozubík.

Také na dálnici D5 se mohou lidé modlit za oběti nehod. Poblíž Šlovic u Plzně mají první dálniční kapli v Česku. Otevřeli ji před čtyřmi lety.

Reportáž Terezy Stárkové a Radovana Daňka (zdroj: ČT24)