Skauti obnovují poutní místo v prostoru Libavá

Olomouc - Pětapadesát skatů pomáhalo při obnově poutního místa ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Navzdory nepřízni počasí udělali kus práce a připomněli si jeden z bodů svého zákona, že skaut je ochráncem přírody a cenných lidských výtvorů.

Zpěvem skautské hymny ožívá kostel z roku 1692 ve Staré Vodě třikrát ročně. Tento víkend skauti čistili základy bývalých kapliček, upravovali hřbitov nebo okolí nedaleké Královské studánky. Skauti toto poutní místo obnovují už osmnáct let. Jiří Dvořák tady začínal, když mu bylo osm. Teď vede své mladší kamarády. „Já osobně jsem v přírodě hrozně rád. S partou svých kamarádů můžu podnikat různé dobrodružné akce a rádi také přiložíme ruku k dílu při udržování starých památek,“ vysvětluje skaut Jiří Dvořák. 

Na konci dne si dobrovolníci průvodem z kostela připomněli, jaký je vlastně smysl jejich práce. „Teď jdeme ke studánce a tam uděláme gilverský kruh. Potom dáme svíčky do starých domů, do kláštera, na hřbitov,“ vypočítává skaut Richard Vlasák. „Chceme naučit děti, aby si vážily lidské práce, aby si uvědomovaly, jak vzácné památky kolikrát máme vedle sebe a mnohé generace před námi si jich nevážily,“ dodává organizátor akce Jan Pečínka. 

Devastace kulturní památky ve Staré Vodě začala po druhé světové válce, kdy se stala nežádoucím objektem a výcvikovým terčem československé a později sovětské armády. Místo se daří zvelebovat také díky sbírkám.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)