Nejlepší frgály se pečou na Valašsku

Zlín - Valaši soutěžili o nejlepší frgál, koláč typický pro východomoravský region. Porota vybírala z osmdesáti tří koláčů s nejrůznějšími náplněmi, které napekly profesionální i amatérské pekařky. Valašský koláč je regionální specialitou. Velmi pravděpodobně už brzy bude požívat ochrany Evropské unie stejně jako pardubický perník nebo olomoucké tvarůžky.

Valašské hospodyňky pečou frgály od počátku 18. století. A stejnou dobu pro pochoutku platí neměnná pravidla. „Správný frgál musí mít v průměru třicet centimetrů, musí mít tenký spodek a silnou potěrku,“ popisuje ideální výrobek předseda hodnotitelské poroty Ladislav Frgál. „U nás má těsto přibližně osmnáct materiálových složek, a pokud nedodržíte poměr tuků v těstě, tak nerozválíte nádhernou placku,“ dodává pekařka z Velkých Karlovic Jana Kasalová.  

Dietní odpoledne dnes porotci rozhodně neměli. Nejčastěji se o prestižní titul ucházel koláč hruškový, časté jsou i náplně z ořechů, máku nebo tvarohu. Hrušková náplň nakonec zdobila i nejlepší frgál, který upekla amatérská pekařka z valašského Halenkova. Frgál teď touží po vítězství ještě podstatnějším. V Bruselu se chýlí ke konci rozhodování o přidělení regionální ochrany pro tradiční valašskou pochutinu. Pověst místních pekařek prý poškozují napodobeniny, které nerespektují tradiční recepturu. „Když si koupíte takový koláč v obchodě, má trvanlivost třeba deset dnů. Frgál tak nikdy nebude takový, jako když ho doma napečete a zrovna se jí,“ říká soutěžící Zuzana Vašutová. 

Bruselští úředníci vynesou frgálový verdikt ještě do konce letošního roku.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)