Muzeum kočárů má světový unikát

Olomouc - Největší smuteční kočár na světě se po rekonstrukci znovu ukazuje lidem. Mohou ho vidět v nově otevřeném depozitáři v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem. Na zrestaurování unikátního, přes sto let starého vozu pracovalo deset řemeslníků dva a půl roku.

Kočár je dlouhý šest a půl metru, vysoký tři a půl, i se soškou andělů na střeše dokonce přes čtyři metry. Je to největší smuteční kočár na světě. Vyrobila ho firma Václava Brožka z Plzně na přelomu 19. a 20. století. Kdo s ním ale vyjel na poslední cestu, zatím nikdo neví. „Musel to být někdo určitě významný, ale žádné bližší informace k tomuto kočáru nemáme,“ přiznává ředitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem Václav Obr. 

A historie jeho znovuobjevení jako by jeho tajuplnost ještě podpořila. Když před třemi lety viděl Václav Obr jeho sto let starou fotku v albu pražského Muzea Praga, nic si nepřál víc než spatřit třítunový kolos naživo. Nemohl tušit, že se mu jeho přání už po roce a půl splní. Jeden z návštěvníků muzea ho totiž upozornil na existenci starého černého kočáru, který stojí v restauraci v Napajedlech. Obr se tam vydal, porovnal fotky a nevěřil svým očím. „V tu chvíli mi prolétlo hlavou, že to je zázrak. Že to je objev století,“ vzpomíná na ten okamžik Václav Obr.

Třítunový kočár koupil od italského podnikatele za půl milionu korun. Dva a půl roku ho restaurovalo deset řemeslníků podle jediné fotografie, kterou měli k dispozici, té z alba pražského Muzea Praga. „Ještě k tomu jsme si museli překládat ze starých knih různé technologie prací, které jsme použili k rekonstrukci kočáru,“ dokresluje složitost projektu Václav Obr. 

Navíc je to jediný elektrifikovaný kočár v Evropě, který je znovu plně funkční. Jeho historická hodnota je nevyčíslitelná.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)