Pražský magistrát připravil návrh zákona legalizujícího prostituci

Praha - Praha chystá legalizaci prostituce. Magistrát připravil návrh zákona, který poprvé jasně říká, kdo, kde a za jakých podmínek může sexuální služby nabízet a provozovat. Slibuje si od toho větší kontrolu nad tímto neregulovaným byznysem.

Je sobota, půl desáté večer. V okolí Karlova náměstí je deset prostitutek, které nabízejí své služby. Vyhláška, která nabídku erotických služeb na ulici zakazuje, jako by neexistovala. „Tak nám dají nějakou pokutu tisíc korun a to je všechno,“ říká jedna z nich. Městská policie si prostitutek často nevšímá, a to i když jsou od nich jen pár metrů. Strážníci argumentují tím, že je v podstatě nemožné jim prostituci dokázat.

Třeba na Václavském náměstí se však častěji setkáte s prostitucí skrytou. O sexu se na ulici nemluví. Nejdřív jde jen o pozvání na drink, striptýz nebo do relaxačního baru.

„Dvě velká poschodí. Nahoře je bar, bufet, finská sauna. To jsou takové oddychové místnosti. To vás vyjde na 2 000. Pokud byste chtěli sex s tou dívkou, tak se chodí na speciální pokoje. Platí se extra dívce do ruky. Půlhodina stojí 1600,“ říká průvodkyně relaxačního baru v Praze.

Praha chystá legalizaci prostituce (zdroj: ČT24)

„Ty peníze se dají holce na pokoji. Ta z toho má půlku nebo nějaká procenta. Kdybyste to zaplatil předtím, tak by to bylo jako kuplířství,“ říká člen bezpečnostní agentury působící v nočním klubu.

Jde tedy o to, že prostitutky oficiálně působí v barech např. jako společnice nebo tanečnice a od majitelů podniků si pronajímají pokoje, za které musí platit. Erotické služby tak zdánlivě neposkytuje celý podnik. Prokázat prostituci a trestat ji je proto údajně obtížné.

Pražský magistrát chce dostat prostituci pod kontrolu

„Pokud to zákon nezná, pokud se k tomu stavíme tímto způsobem, že něco není, tak to nemůžeme ani postihovat ani regulovat,“ říká k situaci Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1. Magistrát teď tvrdí - našli jsme řešení. Kdo se chce živit prostitucí, musí být bezúhonný, mít povolení, být zaregistrován, chodit každé tři měsíce na testy a příjmy danit. Zákon má navíc dát úředníkům větší pravomoci. „Obce a příslušné kontrolní orgány budou moci tento jev sledovat i uvnitř budov, nejen na veřejných prostranstvích,“ říká Lukáš Manhart, radní hl. m. Prahy.

Návrhem se teď bude zabývat pražská Rada a zastupitelstvo, pak ho dostane vláda. Prostitutky a majitelé podniků ale tvrdí, že přinutit lidi k registraci bude velmi složité. „Je to nesmysl. Každá holka si to bude dělat sama. Proč by se měla někde registrovat a odevzdávat daně,“ říká jedna z nich.