Vzpomínalo se na tragicky zesnulé pedagogy z brněnské univerzity

Brno - Před rokem zemřeli v Nikaragui tři vyučující z brněnské Mendelovy univerzity. Ve střední Americe byli na služební cestě. Když se vraceli z jedné z exkurzí, srazila se jejich dodávka s kamionem. Jejich kolegové a pozůstalí si připomněli smutné výročí.

Reportáž Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

Zdeněk Hrubý, Tomáš Kotrba a Libor Severa, tři pedagogové a vědečtí pracovníci, kteří loni zemřeli při tragické nehodě v Nikaragui. Odteď je bude připomínat kamenná deska na palouku v Arboretu v Křtinách na Blanensku.

„Je to takové symbolické místo. Jeden z tří pracovníků zde byl takříkajíc doma, měl to zde velice rád. Byla to velká tragédie, která pohnula srdci našich pracovníků, vzpomínáme na ně,“ vrací se k tragické události prorektor Mendelovy univerzity Jindřich Neruda.

Za každého z pedagogů vysadili jejich kolegové i jednu jedli bělokorou. Později zde univerzita plánuje místo kamenné desky postavit jednoduchý pomník. „Projekt je ve fázi architektonického řešení. Já počítám, že na jaře tady ten pomníček už bude,“ říká Jindřich Neruda.

Pomník se tak stane součástí Lesnického Slavína. Jedná se o soubor památníků a studánek, které jsou rozmístěné ve školním polesí arboreta. Ty připomínají významné lesníky, umělce nebo jsou věnovány přírodě a zvířatům.