Budoucnost jihočeských nemocnic stále nejistá, VZP odmítla jednat

Jižní Čechy - Jihočeským nemocnicím s koncem roku vyprší smlouvy se zdravotními pojišťovnami - a nové stále nejsou. Pokud se obě strany nedohodnou, hrozí, že od ledna bude v kraji fungovat pouze akutní lékařská péče. Ředitelé nemocnic se dnes sešli se zástupci kraje, pojišťovny se ale z jednání omluvily. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) tvrdí, že dokud se jednotlivé pojišťovny nedohodnou mezi sebou, nemá s krajem a nemocnicemi o čem jednat.

Na nových smlouvách pro nadcházejících pět let se pracuje už tři čtvrtě roku. Ani dnešek žádný výsledek nepřinesl. VZP trvá na tom, že se se zástupci nemocnic a kraje sejde, až se pojišťovny dohodnou mezi sebou. Ředitelé nemocnic mluví o aroganci a neochotě jednat. „Ještě nevznikla dohoda mezi jednotlivými zdravotními pojišťovnami, proto vlastně dnes nebylo o čem jednat,“ hájí pojišťovny mluvčí krajské VZP Viktor Lavička.

Předběžné návrhy pojišťovny počítaly se zrušením až 269 lůžek napříč regionem. Českobudějovickou nemocnici by škrty minuly, například pro prachatickou a strakonickou by ale podle slov kraje i vedení nemocnic mohly znamenat pomalou smrt. Konkrétně v Prachaticích se mluvilo o zrušení 29 lůžek na dětském oddělení, zůstalo by jich pouhých deset. „Když nám VZP nedá smlouvy na plnohodnotnou péči, půjdeme do ztráty a tím pádem nás v podstatě donutí to oddělení zrušit,“ říká ředitel nemocnice Michal Čarvaš.

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)

Na záchranu nemocnic už se rozjely petice, pod které se podepsali lékaři i tisíce pacientů. O omezení stávající péče nechce slyšet ani kraj. Nemocniční síť v jižních Čechách je podle něj optimální. „Jihočeský kraj je jedním z nejlevnějších v poskytování zdravotní péče. Co se týče průměrného počtu lůžek na počet obyvatel, je nižší než ve zbytku republiky,“ konstatuje náměstkyně hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

VZP slibuje, že smlouvy budou mít ředitelé nemocnic na stole ještě během podzimu. Ti to ale tak optimisticky nevidí. S pojišťovnami chtějí dál jednat společně - na smlouvy tak buď kývnou všechny nemocnice, nebo žádná.