Novák a Oulický - kmotři z ODS, kteří skupují Ústecký kraj

Ústí nad Labem - Bývalý senátor a primátor Chomutova Alexandr Novák je stále vlivným podnikatelem v Ústeckém kraji, a to i přesto, že by měl brzy nastoupit do vězení. Odpykat by si tam měl čtyři roky za přijetí úplatku při privatizaci městského majetku. Stejně jako dalšímu kolegovi z ODS Patriku Oulickému se podařilo získat výhodně komplex bývalých hraničních přechodů na severu Čech. Podle soudu však kraj postupoval nezákonně. Podnikání Nováka i Oulického mapovali Reportéři ČT.

Hraniční přechod Horní Jindřichov - právě o tento areál měla zájem firma Armex Oil. Chtěla zde budovat velkou benzinku a provozovat další komerční prostory. Obecně pozemky u hranic s Německem pro čerpací stanice a i pro jiné aktivity jsou zajímavé, protože je nemálo zboží a služeb, které jsou v Německu výrazně dražší než v Česku.

„Já nechci vypadat jako Mirek Dušín, ale opravdu ta situace byla taková, že my jsme se na to připravovali dva roky, protože se vědělo, že hraniční přechody budou dávány k dispozici pro komerční využití. Věnovali jsme tomu obrovskou energii, a to, že jsme byli takhle obejiti, nás opravdu vytočilo. Řekli jsme si, že si to nenecháme líbit a že budeme proti kraji bojovat,“ říká ředitel Armex Oil (Hynek Sagan).

Z velkého byznysu se zatím firma těšit nemůže. Čekalo jí zklamání, prostory si totiž mezitím pronajaly jiné společnosti. Už čtyři roky se o možnost pronájmu s Ústeckým krajem soudí. Lukrativní prostory za podivných okolností získaly firmy napojené na místní ODS.

„Jednalo se o společnost, kde měl údajně vystupovat pan Alexandr Novák a současně byl v jejím představenstvu zastoupen jeden z krajských radních. Dále se jednalo o společnost, kde měl vystupovat Patrik Oulický,“ tvrdí Martin Kolář, právník Armex Oil.

Oceňování majetku podle ČSOB (zdroj: ČT24)

Novák i Oulický jako podnikatelé s politickým vlivem

"Jak pan Novák, tak pan Oulický jsou označováni za regionální kmotry. Já myslím, že mnohem přesnější je říct, že jsou to podnikatelé s politickým vlivem. Samozřejmě jsou schopni ovlivňovat i některá rozhodnutí například státní správy a následně z toho mít vlastní profit," podotýká Stanislav Beránek z Transparency International.

Čekalo se na výběrové řízení – marně

„My jsme čekali na to, až bude vypsáno výběrové řízení, abychom se do něj přihlásili. Sledovali jsme vývěsky kraje, sledovali jsme to na internetu, měli jsme připravený business plán a pořád se nic nedělo, takže jsme kontaktovali kraj a ptali se, kdy už to výběrové řízení na pronájem těchto prostor bude vypsáno, kraj s námi komunikoval ve stylu, že se to chystá a najednou jsme zjistili, že už běží územní řízení na čerpací stanici,“ doplňuje ředitel Armex Oil.

Podivné výběrové řízení - byl obejit zákon

Celý princip je jednoduchý. Rada kraje rozhodla, že nepronajme lukrativní nemovitosti přímo. Převedla je do správy příspěvkové organizace Správa a údržba silnic Ústeckého kraje. Úřední deska Ústeckého kraje je několik ohromných tabulí. Visí v centru Ústí nad Labem na budově krajského úřadu. Stejně tak je i na internetu. Informace o pronájmu se tady ale neobjevila. A jak vypadá úřední deska příspěvkové oraganizace Správa a údržba silnic? Je v příhraniční obci Dubí. Firma Armex Oil se do poptávkového řízení podle svých slov nemohla přihlásit. Nevěděla totiž, že se má podívat právě na tuto nástěnku. S krajem se začala soudit o možnost vstoupit do poptávkového řízení.

„Odvolací soud stejně tak jako soud prvního stupně konstatoval, že v dané věci byl obejit zákon. Odvolací soud navíc konstatoval, že v dané věci byl porušen zákon o krajském zřízení, neboť v době, kdy ústecký kraj měl zveřejnit nabídku na pronájem těchto pozemků, tak neučinil. Měl dostatek času tuto nabídku uveřejnit na své úřední desce, a to třicet dnů předtím, než rozhodne, komu pozemky pronajme,“ tvrdí Irena Jeřábková, tisková mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Hraniční přechod se pronajímá za 60 tisíc měsíčně

Kraj pronajal hraniční přechod v Horním Jindřichově firmě Energetické a dopravní stavby za 60 tisíc korun měsíčně. Firma Armex Oil tvrdí, že by byla ochotná nabídnout víc. "Když porovnáte nabídku mého klienta s nájemným, které vyjednal krajský úřad, respektive který vyjednala Správa a údržba silnic Ústeckého kraje, tak ten rozdíl je sto tisíc měsíčně," podotýká právník Armex Oil Martin Kolář.

V odůvodnění rozsudku krajského soudu se hovoří o tom, že ta chyba byla na straně ústeckého kraje, který měl záměr pronajmout pozemky zveřejnit na své úřední desce. S rozsudkem kraj nesouhlasí. „Důvody byly sděleny Správě a údržbě silnic Ústeckého kraje, příspěvkové organizaci, která se s nimi ztotožnila, a byly zapracovány i do dovolání. Ústecký kraj v pozici vlastníka majetku nikdy nezamýšlel obcházet ani porušovat zákon. Soud došel k jinému názoru, to však ještě neznamená, že by kraj chyboval. Věříme, že dovolací soud věc přehodnotí,“ říká Romana Konečná, tisková mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem.

Podivný je i pronájem nemovitosti v Mníšku v Krušných horách

Areál bývalého hraničního přechodu si pronajala firma Energetické a dopravní stavby. Jako jeden z majitelů se k firmě dnes hlásí Patrik Oulický. Stejným způsobem ale kraj pronajal i další nemovitosti. Například v Mníšku v Krušných horách.

„Je to objekt bývalé celnice. Od doby platnosti Schengenského prostoru se to všechno opustilo, přechod se otevřel a od té doby je celnice prázdná. Do dnešního dne je úplně nevyužitý. Asi měsíc a půl zpátky jsme zažádali kraj, jestli by nám nemohl pomoct dohledat, komu to patří,“ tvrdí David Kádner, starosta Mníšku v Krušných horách.

Smlouvu na pronájem tohoto areálu podepisoval s krajem Alexandr Novák. Celý objekt si jeho firma pronajímá za necelých deset tisíc měsíčně.

„Zrovna Novák skupuje celý hory, ať to jsou pozemky, ať to jsou třeba i budovy. Do dnešního dne se můžeme jenom domnívat, co s tím chce dělat. A nikdo jiný se k tomu nedostane,“ doplňuje Kádner.

Smlouvy jsou neplatné

„Dané smlouvy jsou od počátku neplatné. To znamená, jako kdyby neexistovaly. Otázka následného řešení například vrácení nájemného, zaplaceného nájemného je už otázkou nikoliv na soud, ale otázkou samotného ústeckého kraje a jeho orgánů,“ podotýká Irena Jeřábková, mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem.

O tom, kolik tedy nakonec kraj za zmanipulované výběrové řízení zaplatí, se bude jednat v nejbližších dnech.