Ústav v Pístině nastoupil cestu transformace, klientky se přestěhují do bytů

Pístina - Klientky sociálního zařízení v jihočeské Pístině čeká stěhování do vlastního domova. Jejich ústav se zařadil mezi dvaatřicet, které čeká transformace sociálních služeb. Pro lidi to znamená opuštění hromadného bydlení na vesnici a nový život v soukromí chráněného bytu uprostřed města. Nový život v chráněných bytech čeká všech 60 klientek, kromě Lomnice také v Jindřichově Hradci, Třeboni a v Lišově. Splněný sen ale provází i obavy z velkých změn nejen u nich.

„Budou přebírat odpovědnost za svůj život a snažit se žít maximálně samostatně, tak jako všichni ostatní lidé,“ avizuje hlavní cíl transformace ředitel jindřichohradeckého Centra sociálních služeb Jiří Blížil. Po letech více či méně organizovaného života v hromadném sociálním zařízení mají nyní šanci žít jako jejich sousedé.

Téměř polovina klientek z Pístiny by se měla přestěhovat do Lomnice nad Lužnicí, v nových bytech plánují zakotvit nejpozději v polovině roku 2015. Domy vyrostou na dvou pozemcích nedaleko náměstí.

Protože si v uplynulých padesáti letech většinová společnost odvykla na lidi s mentálním postižením jako svou každodenní součást, nese s sebou transformace i svá rizika. Ne všude jsou lidé na sousedy s mentálním postižením připraveni. „Přetrvávají různé předsudky, většina lidí se s tím za celý život nesetkala,“ připomíná ředitel Blížil. Proto provází transformaci sociálních služeb i nejrůznější propagační akce.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Jsou to obyčejní lidé, když se podíváte kolem, většinou ani nepoznáte, kdo je kdo,“ míní Ivana Pazdziorová z Národního centra podpory transformace sociálních služeb. A starostka Lomnice nad Lužnicí Iva Nováková dodává, že vzájemná tolerance může většinovou společnost jen obohatit.