Za útok Romů v Rumburku padla zatím jedna podmínka

Děčín - V Děčíně začal soud s násilníky, kteří loni v létě vyvolali etnický konflikt a rozpoutali tak nepokoje v celém Šluknovském výběžku. Za útok Romů na partu mladíků v Rumburku soud dnes uložil jednomu z obviněných sedmiměsíční podmíněný trest za výtržnictví. Rasový podtext se podle soudkyně Ivy Najbrtové v tomto případě neprokázal. Zbylých šest obviněných však k soudu nedorazilo. Nedorazili ani někteří svědci. Jednání proto soud odročil na 21. května 2013.

Dnes odsouzený Michal Ferenc se vzdal práva na odvolání. Rozsudek tím nabyl právní moci. Ostatní se k jednání nedostavili. „Čtyřem z nich se nepodařilo předvolání doručit, stejně jako pěti z deseti svědků. Protože nepřevzali poštu, nemám právní důvod nechat je předvést policií. Vůbec nejobtížnější bude, je sem najednou dostat,“ řekla soudkyně Najbrtová. Podle ní nejspíš bude nutné projednávat případ po částech; připouští dokonce, že poslední obviněný může být odsouzený třeba i za pět let.

V případu je obžalováno sedm mladíků, čtyři byli v době činu mladiství. Žalobce zatím pro žádného z útočníků nežádá vězení. Soudkyně ale už naznačila, že v některých případech s nepodmíněnými tresty počítá.

Podle obžaloby neměl útok rasový podtext. „Rasový podtext se nepodařilo prokázat,“ konstatoval lakonicky státní zástupce Miroslav Martynek.

Incident se stal v noci na 21. srpna 2011. Cestou z diskotéky se potkaly dvě skupiny mladíků, v převaze byla romská. Při následné potyčce došlo na kameny a teleskopické obušky. Sedm lidí bylo nakonec obviněno, dva napadení skončili v lékařské péči. Tři muži jsou obžalovaní z rasově motivovaného ublížení na zdraví, hrozí jim maximálně pět let vězení a mladistvým poloviční trest.

Případ vloni v srpnu zapůsobil jako rozbuška a napětí mezi starousedlíky a sociálně slabou, zejména romskou komunitou přešlo do otevřené nesnášenlivosti. Po bitce se v Rumburku konala demonstrace, při níž dav zhruba 1 500 lidí zkoušel vyprovokovat potyčky s Romy. Demonstrace se konaly i na jiných místech Šluknovského výběžku.