Mosty na Pardubicku potřebují finanční injekci

Pardubice – Nedostatek peněz pro opravu infrastruktury se podepisuje na stavu mostů a mostků v Pardubickém kraji. Z osmi set mostů, o něž kraj pečuje, je celá třetina ve špatném stavu, a hejtmanství v tuto chvíli nemá finanční balíček určený pro tento účel; opravy se řeší pomocí dotací a grantů.

Oprava všech závadných mostů v Pardubickém kraji by vyšla na desítky až stovky milionů. V napjatém krajském rozpočtu jsou ale peníze jen na nejnutnější zásahy a například dosud největší investici představovala oprava pardubického Vonkova mostu, na jejíž náklady ve výši 220 milionů poskytla úvěr Evropská investiční banka. „Snažíme se tyto prostředky samozřejmě čerpat i za pomoci různých dotačních titulů,“ dodává vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Pardubického kraje Ladislav Umbraun.

Situace je o to komplikovanější, že mosty dosluhují plošně; řada z nich navíc pochází už z 19., případně i z konce 18. století. Takto starým stavbám podle technického náměstka Správy a údržby silnic Pardubického kraje Václava Ouhrabky logicky intenzivnější doprava nesvědčí. „Tím, že jsou silnice širší, dostávají se vozidla na mosty ve větším množství a mosty jsou přetěžované.“

Například v Dašicích na Pardubicku zaplatila nový most samotná radnice; z vlastního rozpočtu na novou stavbu vydala tři miliony korun.

Reporrtáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)