Hlavní budějovický chrám prochází akutní opravou

České Budějovice – Jedna z nejvýznamnějších jihočeských památek, katedrála svatého Mikuláše v srdci Českých Budějovic, prochází akutní opravou. Při rekonstrukci chrámu odhalili dělníci 22 metrů dlouhou prasklinu v jeho nosné klenbě, která se už o několik centimetrů propadla. Do krovu proto nyní přijde deset ocelových trámů.

Trhlina v klenbě barokního chrámu v těsné blízkosti hlavního českobudějovického náměstí je dlouhá 22 metrů a místy až 30 centimetrů hluboká. Klenba katedrály se kvůli ní pohnula o deset centimetrů. Jednou z příčin, proč se klenba rozpadá, je povodeň v roce 2002, která zaplavila České Budějovice včetně náměstí Přemysla Otakara II.

Podle odborníků stabilita kostela v tuto chvíli není bezprostředně ohrožena. „Do budoucna je nebezpečí v tom, že je stále v pohybu, že se stále rozšiřuje a tím pádem to ten prostor degraduje,“ varoval statik Jiří Zikmund.

S opravami se ovšem musí začít okamžitě, a do krovu kostela proto přijde deset ocelových rámů, které zamezí dalším pohybům. „Je to zásah, který nezasahuje do stávající konstrukce krovu, a je pro nás proto přijatelnější, než kdyby se táhla přímo v interiéru kostela,“ dodala vedoucí péče odboru pro památkový fond Národního památkového ústavu Naděžda Pálková.

  • Opravy chrámu sv. Mikuláše zdroj: ČT24
  • Opravy chrámu sv. Mikuláše zdroj: ČT24

Děkanství výdaje navíc nečekalo, peníze nemá

Zpevnění krovu by mělo být hotové do konce roku a celou rekonstrukci prodraží o dva miliony korun. To ovšem pro děkanství znamená výraznou komplikaci, protože tyto peníze nemá. „Po celé diecézi probíhá sbírka mezi věřícími a současně jsme oslovili i podnikatelské subjekty,“ nastiňuje možnost, jak finanční tíseň řešit, děkan katedrální farnosti Zdeněk Mareš.

Celková oprava se s novými náklady vyšplhá bezmála na 30 milionů korun, na projektu se spolupodílejí evropské fondy. Hlavní brána katedrály se veřejnosti po dvou letech znovu otevře v červnu příštího roku.

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)