Unikátní malby palem se vrátí na strop zámku Nebílovy

Nebílovy – Na zámku Nebílovy nedaleko Plzně právě vrcholí rekonstrukce tanečního sálu. Vzácné rokokové malby znázorňující pozemský ráj se po čtyřiačtyřiceti letech vrací na jeho strop. Odtud byly sundány v roce 1969, protože hrozilo jeho zřícení. Restaurátoři pracují dohromady na 180 metrech čtverečních, kam po částech vrací původní malbu. Tu vytvořil na konci osmnáctého století malíř Antonín Tuvora.

Nebílovský zámek pochází ze začátku osmnáctého století. Malba v tanečním sále, která v sobě spojuje prvky klasicismu a rokoka, je u nás svým rozsahem i pojetím unikátní. „Musely se osadit transfery, které byly rozřezány a uloženy v regálu. Takže postupně se ze zadní strany opravovaly a pak se osazovaly na strop,“ vysvětlila vedoucí restaurátorských prací Karine Artouni.

Stěny zdobí listy a zvířata

Na stěnách převládají přírodní motivy jako listnaté stromy, palmy, motýli nebo opičky. „Malíř si připravil podklad, tady je tenká vrstvička vápenná. Na to si připravil kresbu,“ dodala Artouni. Ještě před přilepením se přes šest set čtyřicet desek muselo zbrousit. Dnes v Nebílovech brousili poslední. „Transfer je připravený, když naneseme novou vrstvu terakotmelu, což je vápenný tmel. Samozřejmě se tam musí dát zezadu ještě perlinka a musí to celé vyschnout,“ podotkl člen týmu restaurátorských prací Martin Čumpelík.

Reportáž Mirky Vejvodové (zdroj: ČT24)