Boj o královéhradecký stadion ukončil soud

Hradec Králové – Spolupráce, která měla být vzorem spolupráce veřejného a soukromého sektoru, neslavně končí. Ostré spory, ve které přerostlo původní souznění královéhradeckého magistrátu a firmy ABD Invest, které se měly společně starat o městský zimní stadion, dovedly obě strany k soudu. Ten prohlásil šest let starou smlouvu, kterou vše začalo, za neplatnou.

Podle dohody města a firmy ABD měla soukromá společnost opravit a do roku 2022 provozovat královéhradecký zimní stadion. Město jí za to mělo postupně zaplatit 610 milionů korun – ročně se jednalo o 25 milionů korun jako splátka za opravu a 12 milionů korun na provoz. Soud smlouvu zrušil s desetiletým předstihem kvůli pochybení radnice. „Smlouva je neplatná, neboť svým účelem obchází zákon č. 40/2004 Sb. o veřejných zakázkách,“ rozhodla soudkyně Markéta Šubová. Magistrát podle soudu „schoval“ stavební práce do smlouvy o pronájmu stadionu, přitom na ně měl vypsat řádnou soutěž. O ukončení zakázky s odkazem na chybně vytvořenou smlouvu paradoxně usilovalo město, které ji vytvořilo. Náklady na úhradu řízení soudkyně žádné straně nepřiznala.

Spor města s ABD zdaleka není u konce. Firma i radnice žádají po druhé straně peníze. Radnice tvrdí, že zaplatila 221 milionů korun, ale ABD vložila do opravy pouze 110 milionů. „Rozdíl budeme po firmě vymáhat,“ prohlásil Ondřej Votroubek z královéhradeckého magistrátu. Představitelé firmy zase poukazují, že soud smlouvu zrušil kvůli chybě radnice, a chtějí řádnou náhradu. „Pokud je smlouva neplatná kvůli špatnému výběru, je chyba na straně města. Podáme žalobu a budeme žádat náhradu škody,“ uvedla Hana Zralá z ABD.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Do nabytí právní moci se provoz stadionu podle mluvčí magistrátu Magdalény Vlčkové musí řídit soudem vydanými předběžnými opatřeními. „Pro hokejisty a ostatní bruslaře se zatím nic nemění,“ řekla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Hokejisty, kteří kvůli sporům dlouho nemohli hrát na domácím stadionu, zřejmě už nečeká žádná nepříjemnost. Město je rozhodnuto opravu stadionu dokončit ve své režii a provoz svěřit jinému zájemci. „Proběhla soutěž na provozovatele zimního stadionu. Hokejový klub je připraven převzít veškeré věci a povinnosti vyplývající ze správy,“ oznámil Ondřej Votroubek.