Plzeňské příměstské autobusy skončí už na okraji města

Plzeň – Omezit počet autobusů ve městě chce organizátor západočeské integrované dopravy zkrácením příměstských linek. Regionální autobusy tak budou nově končit na okraji města, odkud budou muset cestující pokračovat tramvají. Připravovaná změna se nelíbí cestujícím, ale ani dopravcům a řidičům, kteří poukazují na nedopracovanost návrhu. Změna provozu regionálních autobusů je plánována k 9. prosinci.

Zkrácení regionálních autobusových linek je prozatím plánováno na severu Plzně. Nedotkne se ranní špičky, jindy však cestující budou muset vystoupit už u Fakultní nemocnice. „Opatření by mělo přispět k tomu, abychom omezili jízdu prázdných autobusů po městě Plzni,“ vysvětlil Jaroslav Vejprava, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Plzeňského kraje.

Plány na omezení provozu regionálních autobusů ve městě se nelíbí cestujícím, kritizují je ale i dopravci. Podle Miroslava Hucla z firmy ČSAD autobusy Plzeň bude výsledkem snížení zájmu o veřejnou dopravu: „V prostředcích veřejné autobusové dopravy bude méně lidí a zahltí se město. Taková zkušenost tady už je.“

Řidiči zase poukazují na praktické problémy spojené s ukončením spojů u nemocnice. „Nikde není místo, kam by se vešlo deset, patnáct autobusů,“ zdůraznil jeden z řidičů příměstských autobusů. Řidiči se navíc obávají, že nebudou mít na konečné k dispozici sociální zařízení a budou muset chodit na stranu až do nemocnice. Podle Zdeňky Kmochové ze společnosti POVED, která veřejnou dopravu v Plzeňském kraji organizuje, se ale firma dostupností sociálního zařízení na plánované konečné autobusů zabývala.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Kromě změny provozu regionálních autobusů se mají v Plzni brzy změnit názvy některých zastávek MHD. „Je cíl zjednodušit je, aby byly logičtější, a především odstranění zkratek. Máme tu zastávky třeba 3. br. Domažlická, hl. nádr. ČD,“ uvedl Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně.

Úprava provozu autobusů by měla nastat s celostátním termínem změn jízdních řádů v první polovině prosince. Změna názvů zastávek je potom připravována na jaro.