Do hlavní atrakce Živé vody zatéká

Modrá - Ve Zlínském kraji se otevírá nová atrakce pro turisty. V Modré u Velehradu vznikla expozice Živá voda, která představuje život v tuzemských sladkovodních tocích a rybnících. Největší atrakcí je 8 metrů dlouhý tunel pod vodní hladinou. Kvůli technické závadě je však momentálně nepřístupný. Jeho otevření bude muset počkat na výměnu těsnění. Celá expozice vyšla na bezmála třicet milionů korun.

Návštěvníci se měli procházet v šestimetrové hloubce a za stěnou z akrylátu měly být ryby. Do včerejšího večera bylo vše v pořádku, při posledních přípravách k otevření se však zjisitilo, že do tunelu zatéká. „Zrovna jsme se dívali na velké ryby, které projížděly kolem nás, a na mě spadla kapička z těsnění, dívali jsme se a během chvilky se začalo ve spoji uvolňovat těsnění,“ uvedl Miroslav Kovářík, starosta obce Modrá.

Snížení hladiny o tři metry expozici zachránilo. Teď ale musí počkat, až specialisté z Velké Británie přijedou těsnění opravit. To se nebude týkat spodních pater nádrže. Ta nabízejí tuzemské ryby drobné i gigantické. „Teď nám tu připluly slumky, mladé plotičky, máme tu hořanky duhové,“ sdělil Kovářík.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Projektanti nezapomněli ani na nevidomé návštěvníky

Výukový areál, který rostliny a živočichy ukazuje v jejich přirozeném prostředí, je doplněný i o ukázky lesů a luk, které se vyskytují v oblasti povodí řeky Moravy. Sázet rostliny letos v srpnu přijeli dobrovolníci až z Japonska či Španělska.

Ekologickou expozici mohou navštívit i nevidomí. Na stěnách jsou totiž umístěny odlitky nejrůznějších ryb, které si budou návštěvníci moci osahat. Informační tabule jsou navíc doplněny o popisky v Braillově písmu.

Projekt Živá voda vznikl díky spolupráci příhraničních partnerů – slovenské obce Uhrovec a moravské obce Modrá. Má představit význam vody v krajině. Vodní plochy mají totiž v oblasti dlouhou historii. Rybníky se zde podle historických pramenů vyskytují už od doby Velkomoravské říše. „Při archeologickém výzkumu jsme objevili pozůstatek první středověké hráze, kterou tu postavili cisterciáci,“ uvedl archeolog ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti Mirek Vaškových.

Největší expozice přirozených mokřadních a sladkovodních ekosystémů v České republice přišla na téměř třicet milionů korun. Peníze na ni poskytly evropské fondy i fond Přeshraniční spolupráce ČR - Slovensko. Expozice bude otevřena celoročně. Nabídne tak i autentický život pod zamrzlou vodní hladinou, a to i letos v zimě. Vadné těsnění totiž bude vyměněno ještě tento měsíc.