Sezona parních lokomotiv končí, do Lužné přijedou ze všech stran

Lužná (Rakovnicko) – Na závěr své sezony se historické vlaky ze všech stran sjedou do Lužné u Rakovníka. Jako první přijede vlak s parní lokomotivou od Kladna, potom od Rakovníku, mezitím vyrazí další historická souprava do Kolešovic a zpět. V poslední parní víkend budou moci obdivovat návštěvníci luženského Muzea Českých drah a jeho okolí parní lokomotivy, jako je „Papoušek“, „Štokr“ nebo „Němka“.

Po třech letech se opět sejde termín tradičního posledního parního víkendu v Lužné s jízdou Křivoklátského expresu. Na Rakovnicko tak vyjedou hned dva parní vlaky z Prahy, jeden z nich bude cestovat z Masarykova nádraží po přímé trase přes Kladno, druhý k drážnímu muzeu vyjede z Braníka, sveze cestující po jubilující západní dráze ze Smíchova do Berouna a dále je doveze do Lužné přes Křivoklát a Rakovník. Oproti minulým rokům pojede Křivoklátský expres pouze v sobotu, zatímco zbylé vlaky budou v provozu i v neděli.

V čele Křivoklátského expresu se opět objeví původně nákladní lokomotiva 556.036 „Štokr“ zapůjčená ze Slovenska. Soupravu, která přijede z Masarykova nádraží, potáhnou lokomotivy 464.102 „Ušatá“ (v sobotu z Prahy do Lužné, v neděli z Lužné do Prahy) a 477.043 „Papoušek“ (v sobotu i neděli z Prahy do Lužné, v sobotu také zpět). Do čela vlaku, který pojede po muzejní lokálce z Lužné přes Krupou do Kolešovic, bude k vidění válečná lokomotiva 555.0153 „Němka“. Návštěvníci Lužné tak spatří typické zástupce československých železnic 40. a 50. let – typy, které přes Lužnou běžně jezdily.

KŘIVOKLÁTSKÝ EXPRES (sobota)

trasa:

  • Praha-Braník – Praha-Vršovice – Praha-Smíchov – Beroun – Křivoklát – Rakovník – Lužná u Rakovníka a zpět

odjezdy:

  • z Prahy: 9:03 (Braník), 9:23 (Vršovice), 9:33 (Smíchov)
  • do Prahy: 15:05 (Lužná), 16:02 (Křivoklát)

cena:

  • zpáteční Praha–Křivoklát: 240 Kč (děti do 15 let 120 Kč)
  • zpáteční Křivoklát–Lužná: 100 Kč (děti 50 Kč)

POSLEDNÍ PARNÍ VÍKEND (sobota a neděle)

trasa:

  • Praha Masarykovo n. – Praha-Bubny – Praha-Dejvice – Praha-Veleslavín – Hostivice – Kladno – Stochov – Nové Strašecí – Řevničov – Lužná u Rakovníka a zpět
  • Lužná u Rakovníka – Krupá – Chrášťany – Kněževes – Kolešovice a zpět

odjezdy:

  • z Prahy: 8:10 (Masarykovo), 8:27 (Dejvice)
  • z Lužné: 11:40 (do Kolešovic), 14:35 (do Prahy)

cena:

  • Praha–Lužná: 120 Kč (děti do 15 let 60 Kč)
  • zpáteční Lužná–Kolešovice: 120 Kč (děti 60 Kč)

Kdo nemá možnost vypravit se na závěr parní sezony do drážního muzea, může vzít zavděk obdobnou akcí, kterou rovněž na závěr své sezony pořádá železniční muzeum v Rosicích nad Labem. Moravští příznivci železnice se zase mohou svézt cyklovlakem Velo Podyjí, na kterém tentokrát pojede rovněž historická souprava. Sestavena bude z dieselové lokomotivy ze 60. let a poválečných vagonů „Rybáků“.

Ačkoli sezona historických jízd končí, parní lokomotivy letos ještě na koleje vyjedou. Stane se tak na přelomu listopadu a prosince, na kdy je naplánována „smršť“ mikulášských vlaků. Na další parní vlaky se potom mohou zájemci těšit příští rok na jaře.