Obce nemají na údržbu místních silniček, na dotace čekají i 10 let

České Budějovice – Místní komunikace, které mají na starost obce, jsou stále v horším stavu. Starostové upozorňují, že na údržbu silnic nemají peníze a ani nabídka vhodných dotačních titulů není taková, aby jim účinně pomohla.

Do oprav se obce často pouštějí až ve chvíli, kdy je jejich stav neudržitelný. Například Neretsce na Písecku začaly shánět peníze na opravu místní silnice ve chvíli, kdy se začala sesouvat do potoka. Přesto zlepšení nepřišlo hned, naopak – trvalo deset let, než obec sehnala potřebné peníze. Ještě větším strašákem malých obcí a měst jsou staré zničené mosty. Stráž nad Nežárkou by na opravu jednoho z nich potřebovala téměř pět milionů korun. Sehnat finance lze přitom prakticky jen prostřednictvím dotací. Výzev je ale málo. „Ze 128 žádostí jsme byli na 36. místě, uspokojeno jich bylo jedenáct,“ řekla starostka Stráže Věra Tomšová.

Síť místních komunikací, které je potřeba opravovat, je přitom rozsáhlá. Podle starosty Novosedel nad Nežárkou Filipa Mencla se musí radnice takovéto šestisethlavé obce starat o patnáct kilometrů silnic, jejichž význam není takový, aby připadly kraji nebo státu. „Není jednoduché udržovat je ve slušném stavu,“ podotkl starosta Mencl.

Velký rozsah sítě místních silniček a málo peněz na jejich údržbu znamená, že se stavem komunikací není spokojen takřka nikdo. „Na jednom místě skončíme, na druhém pokračujeme a když chceme jít na třetí, tak už se z prvního ozývají, že by to chtělo zase opravit,“ poukázal novosedelský starosta.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)