Zoo Praha slaví narození vzácné sovy rybí

Praha - Na začátku týdne se v pražské zoologické zahradě vylíhlo mládě vzácné ketupy malajské. Pražská zahrada je jedinou zoo, které se s úspěchem daří tyto asijské sovy rozmnožovat, uvedl kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. Jde o třetího potomka sovího páru, který zoo chová.

Samice ketupy snáší jedno bílé vejce, na kterém sedí 35 dní. „Mládě se vylíhlo počátkem týdne ve vnitřních ubikacích. Zhruba za měsíc zjistíme, jakého je pohlaví,“ uvedl Vaidl. Chov ketupy malajské, která se na první pohled podobá výru, je podle odborníků náročný. „Našim ketupám navozujeme přirozený cyklus, jaký prožívají ve volné přírodě,“ popsal kurátor. „Zavlhčujeme jim ubikaci a krmíme je rybami, čímž jim evokujeme období dešťů a hojnosti, po kterém běžně následuje období hnízdění,“ doplnil.

Ketupy patří mezi takzvané sovy rybí - žijí v povodí řek, kde loví hlavně vodní živočichy od ryb po kraby. Při lovu přelétají pomalu nad hladinou a chytají kořist pomocí dlouhých prstů. Na jejich spodní straně mají rohovinové lišty a trnité šupiny, aby jim ryby nevyklouzly. Někdy také procházejí mělčinou a loví potravu zobákem. Návštěvníci mohou ketupy v Praze pozorovat od roku 2002. První mládě se vylíhlo v lednu 2009.

Vydáno pod