Špičková napěťová zkušebna v Praze testuje zařízení z celého světa

Praha – Ve zkušebním středisku v pražských Běchovicích vznikla nová kalibrovací laboratoř, která je schopná testovat výdrž vysoce výkonných zařízení pro elektrárny. Nový komplex patří ve svém oboru mezi světovou špičku, proto se na něj obrací firmy z Číny, Ruska, Brazílie i dalších zemí.

Běchovický areál sice léta slouží jako středisko zátěžových testů, nikdy ale neměl k dispozici tak výkonnou laboratoř. Nová vysokonapěťová laboratoř postavená za 25 milionů korun nabídku kalibrovaných zkoušek transformátorů rozšiřuje. Některé generátory dokážou vytvořit výkon srovnatelný s Jadernou elektrárnou Temelín – ovšem pouze na 1 vteřinu. Přesto jde o světový unikát, který přitahuje zájem firem z různých zemí.

Zkušebna v Běchovicích má dlouhou tradici a některé vybavení ve vysokovýkonné laboratoři pochází z 50. let minulého století. Nyní prošla zatím nejvýraznější moderní přestavbou. Ve zkušebních kobkách tu pravidelně pouští do testovaných izolátorů elektrické výboje.

Snahou je nalézt přesnou hranici mezi maximální výdrží a totální destrukcí. „I když je zařízení zničeno, zákazníkovi ho vracíme zpátky, protože může využít informací ze zkoušek a své zařízení zlepšit,“ dodal vedoucí laboratoře Robert Jech. Vlakem, letecky či lodí směřuje na běchovické testy zařízení z Číny, Ruska, Brazílie a dalších zemí. Certifikát odtud totiž firmám často otevírá dveře k zákazníkům.

Firmy z celého světa nechávají testovat zařízení v pražských Běchovicích (zdroj: ČT24)