Evropské dotace v regionech nebudou – možná až čtvrt roku

Praha/Hradec Králové – Korupční kauzy ani kritika systému zatím neukončily existenci regionů soudržnosti a jejich operačních programů, přesto se teď jejich činnost i na několik měsíců přeruší. Mandáty členů výborů regionálních rad končí s krajskými volbami. Protože jejich členy volí zastupitelstvo, bude se s přidělováním nových evropských dotací čekat na vytvoření koalic v jednotlivých regionech.

Úředníci regionálních rad zůstávají na svých místech, rozdělování dříve udělených evropských dotací tak bude po volbách nadále fungovat. Činnost radních výborů však bude s volbami přerušena. „Okamžikem uzavření volebních místností končí také funkce zastupitelů ve výboru regionální rady,“ shrnul Martin Šeřík z rady ROP Severovýchod. Bezvládí potrvá až čtvrt roku. „Je 90 dnů na to, aby se ustanovil nový výbor regionální rady. V případě, že by se to nestihlo, ministr pro místní rozvoj by rozhodl, že některý ze zaměstnanců ministerstva nahradí členy,“ popsal výměnu výborů Marek Ženkl z ministerstva pro místní rozvoj.

Kdo chce o evropské dotace požádat, musí se teď připravit na velké zpoždění. Poslední dotací, kterou schválila Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, bylo 36 milionů pro krajské město, které chce postavit nový terminál veřejné dopravy před hlavním nádražím. Další žadatelé budou muset počkat na výsledky voleb a sestavení koalic ve třech krajích, které region soudržnosti tvoří. Před čtyřmi lety trvalo ustavení nového výboru na severovýchodě Čech dva měsíce, noví členové se sešli až před Vánoci. Nejde přitom pouze o žádosti o dotace. „Nebude mít kdo schvalovat dotace, nebude mít kdo podepisovat smlouvy, nebude mít kdo odpouštět případné odvody. Je to celá řada významných procesů, které budou stát a čekat na zvolení nového výboru regionální rady,“ shrnula Eva Jouklová z rady ROP Severovýchod.

Podle krajských představitelů je pravidlo, které přerušuje činnost výborů s krajskými volbami, špatné. U žadatelů a příjemců dotací podle nich vyvolává nejistotu. „To je chyba v zákoně, stala se při přípravě,“ zdůraznila Eva Jouklová. Ministerstvo pro místní rozvoj odmítá, že by šlo o chybu. Kraje podle něj o volbách dobře vědí a schvalování dotací tomu mohou včas přizpůsobit.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)