Ochrání policisté obce? Jen za peníze

Ivanovice na Hané – Policistů je v ulicích málo, v mnoha městech se zvyšuje kriminalita a vandalismus. Na radnice přitom jasně zní: Chcete-li bezpečí, zaplaťte. Města proto platí policistům benzin nebo provoz služeben, policejní hlídky se potom ulicím věnují častěji. Místy ale ani dotace nepomáhají a služebny se uzavírají kvůli nedostatku policistů.

Za návštěvy hlídek platí Ivanovice 100 tisíc ročně

Ivanovice na Hané mají k dispozici pouze policisty z Vyškova, vlastní služebnu město nemá. Aby hlídky přijížděly častěji a zvýšily bezpečnost alespoň v okolí náměstí proslulého posedáváním bezdomovců s láhvemi alkoholu – zakázanými vyhláškou – musí radnice platit 100 tisíc korun ročně jako příspěvek na benzin policejních automobilů. „Představitelům města posíláme pravidelné zprávy, co všechno policisté v Ivanovicích udělali. Vyplývá z ní dokonce, že tam tráví víc hodin, než jim dohoda ukládá,“ uvedla mluvčí policie Iva Šebková.

Ani rozšířené hlídkování vyškovských policistů ve městě ale Ivanovickým nestačí. Poukazují, že policisté nejsou k dispozici vždy, když je potřeba. „Stává se velmi často, že hlídka nemůže přijet, protože zrovna operuje na druhém konci okresu,“ uvedl starosta Ivanovic na Hané Jozef Heretík. Navrhl proto zavést tzv. inspektora veřejného pořádku. Osamocený strážník zaměstnaný radnicí už pracuje například v Tišnově, kontroluje dodržování veřejných vyhlášek a snaží se dohlížet na vandaly. Ivanovická radnice by o svém strážníkovi měla rozhodovat na svém prosincovém zasedání.

Bez vlastního strážníka se naopak obejdou obce na Bzenecku a Strážnicku. I ony ale musí platit policii za její služby – peníze jdou na provoz služeben. I přítomnost pouhých tří policistů budí respekt. „Finanční přispění od obcí nám výrazně pomohlo a můžeme tak zachovat veškeré policejní činnosti v těchto lokalitách,“ říká hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Na moravsko-slovenském pomezí mají obce stále problém

Zejména ve Zlínském kraji ale nepomáhají ani obecní dotace. Například ve Strání na Uherskohradišťsku, které je nájezdem zlodějských band proslulé, vznikla loni služebna, jejíž zaměstnanci měli moravsko-slovenské pomezí hlídat. Přestože radnice platila její provoz, letos v srpnu byla kvůli nedostatku policistů opět uzavřena.

V okrese Uherské Hradiště nyní na jednoho policistu připadá více než 700 lidí, dvakrát více, než je celorepublikový průměr. Škrty a propouštění v řadách policie na Uherskohradišťsku navíc nejsou u konce, o práci může přijít ještě 29 lidí. Mělo by být zrušeno i obvodní oddělení v Uherském Ostrohu. „Pokud bude v Uherském Ostrohu jen služebna, bude to pro nás hodně nepříjemná situace,“ prohlásila starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská (ČSSD).

V Jihomoravském kraji se lidé úbytku stanic zatím obávat nemusí. „O žádném plošném rušení neuvažujeme,“ potvrdila policejní mluvčí Petra Vedrová. Jediné město, ve kterém by mohlo v budoucnu dojít ke změně, je Rousínov u Brna. „Uvažujeme o vytvoření většího obvodního oddělení pro tuto oblast. Bylo by to ale z praktický důvodů, nikoliv kvůli úspoře,“ uvedla Vedrová. Zároveň také upozornila, že se zatím jedná pouze o jednu z možných variant, a ke změně by tedy v Rousínově nakonec vůbec nemuselo dojít. „Rozhodneme se během několika měsíců,“ dodala Vedrová.