Začaly podzimní výlovy ryb

Třeboň/Nalžovské Hory - Rybáři dnes ráno zahájili výlov největšího tuzemského rybníka Rožmberk poblíž Třeboně na Jindřichohradecku. Potrvá tři dny a stane se vrcholem letošních podzimních výlovů v jižních Čechách. Výlov Rožmberku se koná jednou za dva roky a pravidelně jej sledují tisíce lidí. Rybáři průměrně vyloví 150 tun ryb, převážně kaprů. Štáb České televize byly i u výlovu Červeného rybníka u Nalžovských Hor.

Podle předsedy představenstva rybářství Třeboň Jana Hůdy Rožmberk nepatří mezi rybářsky mimořádné lokality a výnos na hektar tam bývá pravidelně nízký. Lidi však sledování výlovu láká, rybáři pro ně navíc připravili doprovodný program. Samozřejmostí budou ochutnávky rybích i nerybích specialit nebo tematický program a soutěže pro děti.

Hůda přiznal, že letos by rožmberský rybník mohlo opustit něco přes 100 tun kaprů. Zhruba polovina z nich putuje do zahraničí, hlavně Německa, Polska a Rakouska. Právě poptávka po kvalitních kaprech s větší hmotností než průměrných 2,5 kilogramů je jedním z důvodů, proč k výlovům mnoha chvoných rybníků dochází jednou za dva roky. 

Největší český rybník navrhl v 16. století známý stavitel Jakub Krčín z Jelčan, pracovalo na něm zhruba 800 dělníků. Rozloha činí 647 hektarů. Největší podíl z vylovených ryb tvoří kapři, ve zbytku jsou zastoupeny jiné sladkovodní ryby, například amur, tolstolobik, štika, sumec nebo candát.

Začaly výlovy ryb (zdroj: ČT24)