Magistrát: Praha 1 neměla vyhazovat nevěstinec ze Smeček

Praha – Způsob, kterým radnice Prahy 1 vyhodila provozovatele jednoho z veřejných domů v ulici Ve Smečkách, byl chybný. Stavební odbor pražského magistrátu zrušil rozhodnutí městské části, protože radnice nepředložila dostatek důkazů k tvrzení, že stavba ohrožuje zdraví lidí. Podle majitele domu, kde klub byl, už se ale nevěstinec nevrátí.

Klub, jehož provoz zastavilo rozhodnutí radnice Prahy 1 již po měsíci, se inspiroval amsterodamskými tzv. uličkami lásky. Polonahé dívky tak byly vidět z ulice v oknech nočního klubu. Takový provoz kritizovali místní obyvatelé, vedení radnice se zlobilo, ale tvrdilo, že není způsob, jak by mohla klub zavřít. Brzy však městská část našla údajná pochybení, kvůli kterým provoz klubu zakázala. „Není doložena kolaudace, není doložena prováděcí dokumentace. V tom domě není možné provozovat tuto činost, tento dům je stavbou,“ shrnul starosta první městské části Oldřich Lomecký.

Stavební odbor magistrátu, který rozhodnutí Prahy 1 přezkoumal, má však docela jiný názor. „Příkaz městské části obsahoval určitá pochybení, proto nemohl být vydán,“ řekla mluvčí magistrátu Tereza Králová. Starosta Lomecký oznámil, že se městská část proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolá. „Rozhodnutí stavebního odboru magistrátu je účelové, jde na ruku provozovateli toho podniku,“ zlobil se starosta.

Provozovatel klubu, který fungoval Ve Smečkách letos v květnu, se ke sporu magistrátu s městskou částí nechce vyjadřovat. Podle majitele domu, kde nevěstinec byl, však uvedl, že obdobný klub amsterodamského stylu již v budově nevznikne. V přízemních prostorách ho nahradí obchod.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)