Taneční konzervatoř v Praze 5 se bude soudit

Praha – Taneční konzervatoř v Praze 5, kdysi prominentní škola bývalého starosty Milana Jančíka, má vážný problém. Na základě neplatné nájemní smlouvy dostala exekuční výměr a musí budovu vyklidit. Vedení ale o stěhování nechce ani slyšet a hodlá se domoct potvrzení platnosti smlouvy u Ústavního soudu.

Soukromá taneční konzervatoř sídlící pod Žvahovem v Praze 5 se zuby nehty brání exekuci nařízené soudy. Manažeři školy se snaží dokázat existenci nájemní smlouvy platné do roku 2018, kterou před lety údajně podepsal bývalý starosta Jančík. „My se pokoušíme tu exekuci zvrátit, podáme proti ní odvolání a odklad vykonatelnosti. Hlavně podáváme ústavní stížnost,“ uvedl manažer Tanečního centra Praha Antonín Schneider. Jenže na úřadě městské části taková smlouva není. „I kdyby ta smlouva byla podepsaná, podle vyjádření našich právníků by ten akt nebyl platný, protože nebylo rozhodnutí rady a zastupitelstva,“ tvrdí starosta MČ Praha 5 Radek Klíma (TOP 09).

Nároky konzervatoře zpochybňují i bývalí zastupitelé. Od prvopočátku prý šlo o problematickou školu, která zkomplikovala fungování i původnímu nájemci – gymnáziu Buďánka. „Bez souhlasu vlastníka budovy, tedy městské části, tam začali dělat stavební úpravy. S panem Schneiderem nebylo bohužel možné racionálně jednat,“ prohlásil bývalý zastupitel MČ Ondřej Gál.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Smíchovská radnice na vyklizení budovy trvá, udělala však vstřícný krok a konzervatoři nabídla několik náhradních prostor. „To byly naprosto alibistické nesmysly, byly to pavilony mateřských škol. Nebo to byly seriozní budovy, jako je Dům dětí a mládeže v Karlíně, které ale v odpoledních hodinách slouží dětem pro školní výchovu,“ namítá Antonín Schneider. Starosta Klíma však zdůrazňuje: „Od listopadu 2011 vědí, že je tam exekuční výměr na vyklizení budovy. Přesto nabírají další žáky a já si myslím, že je uvádějí v omyl.“

Radní Prahy 5 s dalším využitím budovy na Žvahově mají jasno. Má se do ní přestěhovat Waldorfská škola, která zatím funguje v nevyhovujícím tesco baráku v Jinonicích.