Ivančice si půjčí nejvíc peněz ve své historii

Ivančice – Zastupitelé Ivančic schválili úvěr ve výši 166 a půl milionu korun. Přitom roční příjem města se pohybuje jen kolem 130 milionů. Rekordní půjčku bude splácet dvacet let. Peníze by měly hlavně pokrýt vklad města do nové kanalizace a opravu rozkopaných ulic.

Ivančice se potýkají s dluhy už přes deset let, nikdy se ale město, ve kterém žije devět a půl tisíce lidí, nezadlužilo tolik. S úvěrem 166 a půl milionu korun má radnice velké plány – chce dokončit generální opravu kanalizace a vodovodu, splatit předchozí nevýhodný úvěr a nechat si 15milionovou rezervu na připravovanou rekonstrukci Besedního domu.

Každý obyvatel Ivančic tak bude dlužit téměř 17,5 tisíce korun. Radnice se ale problémů se splácením nebojí. Starosta Ivančic Vojtěch Adam (KSČM) říká, že město získalo poměrně výhodnou úrokovou sazbu. Analytik Tomáš Menšík však naznačil, že momentálně je sice vhodná doba, ale nikdo neví, jaké budou podmínky v příštích letech.

Reportáž Jakuba Ščurkeviče (zdroj: ČT24)

Ivančice se výškou svého úvěru dostaly na pomyslnou špičku žebříčku. Podobně velká města na jihu Moravy mají půjčeno výrazně méně. Nejvíce v Kuřimi, kde radnice investovala do nového wellness centra. Ivančice doufají, že příští rok získají do městské kasy kvůli novému rozpočtovému určení daní o deset milionů korun více. Právě tyto peníze by chtěly použít na splácení úvěru.