Úřednice chtěla na statku jen strávit víkend, dnes je nelepší biofarmářka

Šonov (Broumovsko) - Ocenění Nejlepší český biofarmář si vysloužila Monika Menčíková ze Šonova na Broumovsku. Titul uděluje Svaz ekologických zemědělců, obhájila ho v konkurenci víc než šesti stovek sedláků. K hospodaření se přitom dostala náhodou a dnes vlastní jednu z největších ovčích farem v Česku.

Původně pracovala Monika Menčíková na broumovském stavebním úřadě. Před sedmnácti lety přijela strávit víkend na statek po předcích do Šonova a už odsud neodjela. Farmářský život dnes zcela vyplňuje její život. „Vstanete ráno kolem čtvrté hodiny, u nás se začíná dojením, a pak vlastně podle potřeby výroba, rozvoz… No a kolikrát končíme o půlnoci,“ přiblížila pro ČT.

Tvrdá práce se ale manželům Menčíkovým vyplácí, před 17 lety měli jen dvě kozy a rozpadlý statek. Dnes hospodaří na dvou stech hektarech s 560 ovcemi, 17 kravami a třemi koňmi. Ještě před pár lety také zastali většinu práce manuálně. Dnes si je třeba zvou na Slovensko, aby se od nich bačové učili hospodařit.

  • Ovčí sýr zdroj: ČT24
  • Ovčí farma manželů Menčíkových zdroj: ČT24

Farmář Vladimír Menčík:

„Je potřeba mít nadšení, je potřeba chtít pracovat každodenně. Nevím, jestli se dá zbohatnout, ale člověk si zařídí život, jaký chtěl. Někteří si stěžují, že nejde žít ze zemědělství. Tak si myslím, že ze zemědělství žít jde.“

Denně tu zpracují asi 150 litrů ovčího mléka, vyrábějí sýry i jogurty se značkou bio. Kdyby se měli Menčíkovi znovu rozhodnout mezi životem ve městě a na farmě, volili by stejně. Nezávislost jim prý za tu námahu stojí.

Reportáž Jiřího Svobody o biofarmářce Monice Menčíkové (zdroj: ČT24)