Medúze v kameni přisuzoval Karel IV. duchovní váhu

Karlštejn - Nová výstava na hradě Karlštejn ukazuje unikátní antickou gemu, neboli kámen s obličejem medúzy ze 3. až 4. století, polodrahokamy a části štukové výzdoby z karlštejnských kaplí. Jde o fragmenty, které dosud čekaly v hradním depozitáři, vystaveny jsou poprvé. Výstavu nazvanou Dědictví antiky můžou nadšenci vidět do konce října a v listopadu o víkendech.

Gema představuje nejvzácnější exponát výstavy, ve středověku se používala často, vyrývaly se do ní různé náboženské motivy. Karel IV. měl ve sbírce asi 600 gem, z nichž se ovšem dochovala pouze tato jediná. „Karel IV. věřil, že se jedná o velmi vzácnou církevní, duchovní relikvii, a proto ji také uložil do kaple svaté Kateřiny. Díky tomu se nám gema dochovala do dnešních dnů a můžeme ji ukázat veřejnosti,“ přiblížil zástupce karlštejnského kastelána Lukáš Kunst.

Výstava v nově otevřené konírně císařského paláce zprostředkovává návštěvníkům mimo jiné leštěné polodrahokamy nebo části štukové výzdoby, které původně krášlily stěny kaple svatého Kříže. Práce na nich musela být velmi náročná, na inkrustacích lze vidět spoustu nejrůznějších dekorů od české svatováclavské koruny, nebo motiv písmene K jako Karel.

  • Část omítky se svatováclavskou orlicí zdroj: ČT24
  • Štuková výzdoba s písmenem K zdroj: ČT24

Gemou se nazývá umělecky rytý či řezaný drahý kámen, polodrahokam nebo sklo. Jde o zpracovaný předmět do tvaru oválu, medailonu nebo pečetního prstenu, většinou o šperk nebo o jednotlivé části uměleckého díla.

                                                                                                       zdroj: wikipedia

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)