Vysočina vyráží do boje s bezdomovci

Vysočina – Na Vysočině se snaží takzvanou bezalkoholovou vyhláškou vytlačit bezdomovce a opilce z měst. Často polehávají na lavičkách a odrazují tak návštěvníky, navíc dělají nepořádek. V Třebíči se jim vyhláška vyplatila, plánuje se další rozšíření.

Dvojice mužů na lavičce přímo na náměstí v Třebíči v pondělí krátce po poledni se chová slušně a nenápadně, alkohol nemají ve skleněných láhvích, ale v plastových od různých limonád. Snaží se tak obcházet vyhlášku, která zakazuje pít alkohol na veřejnosti. Kamerový systém policie ale takové lidi odhalí a pak je čeká pokuta.

Zástupce ředitele MP Třebíč Rudolf Široký informoval, že strážníci vyjíždějí zhruba třikrát až čtyřikrát za den. Jedná se především o bezdomovce a vymáhat peněžní částku je složité. Karlovo náměstí v Třebíči patří do tzv. bezalkoholové zóny. Takových je ve městě 18 a další brzy přibudou, jak potvrdil starosta Pavel Heřman. Zákaz pití alkoholu teď platí v okolí škol, dětských hřišť, sportovišť a v parcích. Na žádost občanů se kvůli rušení nočního klidu rozšíří na některá sídliště.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V Třešti na Jihlavsku řešili několik let problém s neukázněným bezdomovcem, bezalkoholová vyhláška tam ale neprošla radou města. Problémy s opilci mají i další města. Vyhlášku, která omezuje pití alkoholu na veřejnosti, má zatím šest měst. Dalších pět se k podobnému kroku chystá.