Praha chce navýšit rozpočet bezmála o miliardu. I kvůli Blance

Praha - Pražští radní schválili zvýšení letošního rozpočtu o 888,7 milionu korun. Investovat je hodlají do velkých dopravních staveb, především na severozápadní část městského okruhu, jehož součástí je tunelový komplex Blanka. Částku město získalo z výnosů z podílu na zisku a dividend. Návrh na úpravu rozpočtu ještě musí projednat zastupitelstvo.

Na severozápadní část městského okruhu vyhradila Praha původně v rozpočtu na letošní rok 4,84 miliardy korun. Na napojení stavby na Strahovský okruh pak dalších 1,03 miliardy. Rada města chce přesunout 424 milionů na stavbu městského okruhu Špejchar - Pelc/Tyrolka, 102 milionů na úsek Myslbekova - Prašný most a 75 milionů na úsek Prašný most - Špejchar. Další peníze by měly být vyčleněny na stavbu Vysočanské radiály a mimoúrovňové křižovatky Liberecká. Tunelový komplex Blanka by měl být otevřen ve zkušebním provozu na jaře
roku 2014.

Praha přerozdělí půl miliardy z hazardu

Radní také schválili přerozdělení téměř půl miliardy korun získané z hracích automatů a loterií. Do městských částí by mělo putovat 183 milionů korun. Z výherních automatů získala Praha za první pololetí letošního roku přes 366 milionů korun, z loterií téměř 88 milionů. Polovinu zisku z výherních automatů dostanou městské části, které si na systém přerozdělování peněz z hazardu nedávno stěžovaly na sněmu starostů.

Z dotace městským částem, která činí 183 milionů korun, poskytne magistrát polovinu, to je 91,6 milionu, formou neúčelové dotace. Zbytek půjde formou účelové neinvestiční dotace na sport, kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast. Nerozdělenou část z výherních přístrojů a odvody z ostatních druhů loterií a jiných podobných her ve výši 271 milionů korun si ponechá magistrát jako rezervu.

Novela zákona o loteriích letos zavedla nový systém odvodů, a to jak pro výherní automaty, tak pro ostatní druhy hazardu. Nový systém nahradil dřívější povinné platby provozovatelů hazardních her, zrušeny byly zneužívané odvody části výtěžku na veřejně prospěšné účely a také místní poplatky za provozovaný automat.

Vydáno pod