Čábuze odřízla od okolí oprava mostu

Čábuze (Prachaticko) – Obyvatelé Čábuzí na Prachaticku přišli kvůli opravě mostu o většinu autobusových linek. Pokud nemají auto, mají problém dostat se například k lékaři nebo na nákup. Od nejbližší náhradní zastávky je dělí dva kilometry. Zástupci kraje a blízké obce Vacov se přou o to, kdo tento stav způsobil. Dopravci mezitím slíbili, že v Čábuzích některé spoje zastaví.

V Čábuzích žije 53 lidí, pětina z nich dojíždí. Obvykle ve vsi denně staví 15 autobusů. Teď je nejbližší funkční zastávka autobusu vzdálená dva kilometry. Cestu u Čábuzí uzavřela rekonstrukce mostu. Někteří dopravci potvrdili, že tuto zastávku z jízdních řádů na čas vyškrtli. „Ani naše autobusy tam nejezdí, my máme stanovené objízdné trasy,“ uvedl Vladimír Warisch, ředitel ČSAD STTRANS. 

Náhradní trasu blokují větve

Autobusy do obce měly původně jezdit po náhradní trase, tam jim ale v jízdě brání větve. Kraj a radnice v blízkém Vacově se teď přou, kdo je měl odstranit. „Obec Vacov odmítla na místní komunikaci udělat prořezávku,“ uvedla Kateřina Koželuhová, mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje. „Mě to překvapilo velmi, protože se mnou v té věci konkrétně nikdo nejednal,“ řekl starosta Vacova Miroslav Roučka.

Podle vacovského starosty není situace v Čábuzích kritická. Pokud to bude nutné a místní ho osloví, dopraví je například k lékaři. „V případě, že to bude jenom trochu možné, jim bude vyhověno, že ta doprava bude zajištěna,“ dodal Roučka. Podle oslovených dopravců jde jen o dočasné opatření, autobusy ve vsi začnou zastavovat opět na konci října.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)