Šumavu letos poprvé pokryl sníh, oproti loňsku má ale zpoždění

Kvilda (Železnorudsko) – Po Jeseníkách a Krkonoších se dočkala premiérové nadílky sněhu také Šumava. Například v oblasti Kvildy, statisticky nejstudenějšího místa v zemi, v noci napadlo 5 centimetrů sněhu. Pro turisty sice bylo dnešní ráno vzhledem k počasí předešlých dnů překvapením, místní jsou ale zvyklí zimu vítat mnohem dříve.

Úterní dopoledne už turisty na šumavských pláních kolem Kvildy nenechalo o blížící se zimě na pochybách. Stejný pohled, tedy zasněžené stromy, mlha a teplota kolem nuly, se naskytl i návštěvníkům jiných částí Šumavy. Právě Kvilda v centrální části pohoří ale patří k místům, kam zima přichází každoročně nejdříve.

I když první sníh tady dlouho nevydrží, pro mnohé lidi je to první známka blížící se zimy. Ta loňská přitom ale o sobě dala znát ještě v létě. „Kvilda jako taková je vůbec nejstudenější místo v republice. De facto není jediný měsíc, kdy by tady nemrzlo. První sníh se tady loni objevil už koncem srpna,“ vzpomíná starosta Kvildy Václav Votradovský.

I když první sníh přišel až dnes v noci, teplotní rekord naměřila meteostanice Perla už minulý týden. Devítistupňové mrazy ale stále nemají na hodnoty, které zaznamenali meteorologové v této oblasti před třemi roky. Tehdy hlásila stanice v Rokytské slati téměř dvacetistupňové mrazy. V druhé polovině října se tehdy sníh udržel 14 dní.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)