Lhal karlovarský zastupitel vědomě?

Karlovy Vary – Karlovarský krajský zastupitel Jakub Pánik podle zprávy Evropského úřadu boje proti podvodům neuvedl pravdu při výběrovém řízení na rekonstrukci Becherovy vily. Opoziční politici dokonce tvrdí, že vědomě lhal. Zastupitel to odmítá s tím, že nevěděl o tom, že je ve střetu zájmů.

Jako člen komise při otevírání obálek pan Pánik podepsal, že ho s žádným z uchazečů nespojuje osobní, pracovní, ani jiný obdobný poměr. Byl přitom obchodním ředitelem společnosti, která se o zakázku za desítky milionů korun ucházela. Taková fakta shrnuje zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům.

Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil (ČSSD) říká, že Pánik podepsal prohlášení o tom, že není spjat s žádnou firmou, ačkoliv to v té době nebyla pravda. Jakub Pánik byl v krajských volbách šestkou na kandidátce sociálních demokratů. Až do voleb byl ve funkci místopředsedy Regionální rady Regionálního operačního programu Severozápad. Odmítá, že by lhal.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Když jsem do té komise šel, tak jsem nevěděl, že společnost, kde jsem zaměstnán, je v nabídkovém řízení na tuto zakázku,“ nechal se slyšet Jakub Pánik. Když zjistil podrobnosti, upozornil prý na problém komisi. Náměstek hejtmana Navrátil chápe situaci, do které se dostal jeho kolega. Tvrdí, že nevznikla žádná škoda, proto celou záležitost nevidí jako zásadní problém.

Náměstek hejtmana a lídr vítězné strany Jaroslav Borka nesouhlasí. Říká, že to, co vyplývá ze zprávy evropského úřadu, není malý problém. Mohl by prý vrhnout negativní světlo na právě vznikající volební koalici. Podle Jaroslava Borky teď bude záležet na tom, jak dopadne interní vyšetřování krajského úřadu. Borka předpokládá, že o budoucnosti Jakuba Pánika bude jednat se sociálními demokraty už koncem tohoto týdne.