V Terezíně cvičily stovky policistů zásahy jako na Šluknovsku

Terezín – Historicky největší policejní cvičení v Česku zaměřené na udržení pořádku při střetu dvou znepřátelených skupin začalo v Terezíně. Kromě členů českých pořádkových jednotek přijeli i jejich němečtí kolegové. Včetně figurantů z řad studentů terezínské zdravotní školy bylo na místě 500 lidí.

Cvičení inspirovala loňská demonstrace na Šluknovsku zaměřená proti nově přistěhovalým Romům, která skončila střety s policií. V Terezíně figuranti sehráli obdobnou demonstraci pravicových radikálů u ubytovny sociálně slabých, kterou narušili levicoví radikálové.

Policie kvůli svému cvičení město neuzavřela. „Trénujeme za běžného provozu, ale tak, abychom nikomu neublížili,“ zdůraznil vedoucí pořádkové policie Ústeckého kraje Petr Vagner. „Demonstranti“ s sebou přinesli kamenné bločky, které mají představovat kameny vrhané na policisty. Policejní velitelé chtějí průběh fiktivní demonstrace a cvičného zásahu analyzovat a zjistit, jaké chyby policisté dělají.

Na Ostravsku záchranáři nacvičují zásah při zemětřesení

Záchranáři nacvičují také v Ostravě. Zde se ale zaměřují na zásahy při přírodních katastrofách, zejména při ničivých zemětřeseních. Téměř 170 záchranářů má za úkol nejen vyhledávat lidi pod sutinami, ale postarat se i o sebe bez jakékoliv podpory okolí. V místě simulovaného neštěstí se tak záchranáři snaží o co nejrealističtější podmínky. „Tým si veze všechno od A až do Z. Od posledního hřebíku, potravu, pití, hygienické prostředky. I nějakou zásobu benzinu, nafty,“ doplnil mluvčí hasičů Petr Kůdela.