V Ostravě se zřítila železná konstrukce, dva mrtví

Ostrava -  V průmyslové hale v Ostravě-Vítkovicích se dnes odpoledne zřítila železná konstrukce. Pod troskami skončili dva muži, oba zraněním podlehli. Třetí muž je v šoku. Nehodu vyšetřuje policie. Podle dostupných informací dělníci měli za úkol konstrukci demontovat. Kriminalisté budou zjišťovat, zda neporušili pravidla bezpečnosti práce. Lešení se zřítilo také s několika dělníky ve Zlíně. Kromě konstrukce s nimi spadl i nově stavěný strop. Do nemocnice zde bylo převezeno pět osob.

Ostravská nehoda se stala v opuštěném areálu akciové společnosti Vítkovice okolo 17:00. Pracovníci externí firmy měli demontovat zřícením hrozící konstrukci. „Při tom se nehoda stala. Tento prostor je veřejnosti nepřístupný a navíc v něm už neprobíhá výroba. Čeká na sanaci,“ dodala mluvčí strojírenské firmy Eva Kijonková. Návštěvníci technické památky v Dolní oblasti Vítkovic podle ní rozhodně nejsou ohroženi. 

„Dvaatřicetiletý muž zemřel bezprostředně po události. Zasahující lékař již mohl jen konstatovat jeho smrt. Druhý z pacientů, jehož věk záchranáři neznají, byl zraněn na více částech těla. Jeho mnohočetná poranění byla rovněž smrtelná a ani jemu nemohla posádka záchranné služby nijak pomoci,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Sutiny ve Zlíně nikoho nezasypaly

Při zřícení lešení ve Zlíně utrpěl patrně nejvážnější zranění pětatřicetiletý muž, který byl s podezřením na poranění páteře převezen na ARO Baťovy krajské nemocnice. Další čtyři lidi převezla záchranná služba na úrazovou ambulanci zlínské nemocnice, kde by vyšetření měla vyloučit vážnější zranění. Stropní konstrukce se zhroutila při betonování. „Jednalo se o plochu asi dvacet krát deset metrů, do které mělo přijít 60 kubíků betonu,“ popsal mluvčí hasičů Štefan Hrtús.