Rozhledna bez vyhlídky zachrání chátrající požární hlásku

Slatiňany - V rozhlednu se má změnit přes sto let stará a chátrající požární hláska u Slatiňan. Lesy České republiky plánují její úplnou rekonstrukci. Místo totiž patří mezi vyhledávané turistické cíle. Rozhledna ale bude mít jednu zásadní vadu na kráse. Lidi z ní kvůli vysokým korunám stromů neuvidí do okolí. Rekonstrukce věže začne ještě letos, první turisté navštíví rozhlednu bez vyhlídky na jaře příštího roku.

Slatiňany na Chrudimsku budou mít novou turistickou atrakci - rozhlednu bez vyhlídky. Zchátralou požární hlásku navštíví ročně tisíce turistů. Stavba postupem času zmizela uprostřed lesa, a proto místo okolní krajiny budou z opravené věže vidět jen koruny stromů. „Je to jediná rozhledna možná v celé České republice, u které deklarujeme hned od začátku, že z ní nebude nic vidět,“ podotkl starosta Slatiňan Ivan Jeník.

Hláska chátrá od čtyřicátých let

Kuriózní investici plánují Lesy České republiky. To, že z rozhledny není vidět do okolí, nepovažuje státní podnik za problém. Po sto letech zbylo z vyhlídky pouze kamenné torzo. Rekonstrukce by měla stát více než 600 tisíc korun. „Primárně jde o to, zachránit tento významný objekt pro turisty,“ dodal mluvčí společnosti Lesy České republiky Zbyněk Boublík.

Bývalá požární hláska chátrá už od druhé světové války. „Věž nechal vystavět kníže František Josef Auersperg zhruba na přelomu devatenáctého a dvacátého století,“ uvedl předseda sdružení Altus Martin Benák. Mezitím stromy vyrostly do výšky přes dvacet metrů. Historická věž je přímo v Chráněné krajinné oblasti Železné hory, a tak jejich kácení není možné.

Reportáž Erika Knajfa (zdroj: ČT24)