Pracovních úrazů na severní Moravě ubývá

Ostrava - Počet pracovních úrazů klesá. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji se jich loni stalo 6 a půl tisíce, v roce 2010 jich bylo přes sedm tisíc. A letos je méně i smrtelných pracovních úrazů. Podle odborníků je to díky zvyšující se bezpečnosti na pracovištích.

Úrazů na pracovištích ubylo už v minulém roce, zvýšil se ale počet těch smrtelných. Letos to ale podle údajů inspektorátu práce vypadá příznivěji. Množství tragických úrazů se snižuje. „Nejvíce těchto úrazů je spojeno s činností ve stavebnictví. Jedná se hlavně o pády z výšky,“ přiblížil Robert Chlebiš z České technologické platformy bezpečnosti průmyslu. 

K dalším rizikovým odvětvím patří výroba kovových konstrukcí, hutnictví a také důlní činnost. I tam ale zranění ubývá. V roce 2007 se v šachtách zranilo půl tisícovky horníků. Za letošek registruje OKD zatím 150 úrazů, z toho dva smrtelné. Díky investicím a nejmodernějším těžebním technologiím a ochranným pomůckám, které mají horníci, se bezpečnost v OKD zvýšila na úroveň těch nejvyspělejších států, jako je USA nebo Německo," potvrdil mluvčí společnosti Vladislav Sobol.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

K úrazu ale může člověk přijít kdekoli, jak potvrzuje případ bývalé učitelky Terezy Wolgemuth Drnovské. Ve škole uklouzla na mokré podlaze a zlomila si kost v pánvi. Ze zdánlivě bezpečného prostředí si odnesla trvalé následky. „Mám od lékaře potvrzeno, že by mohly být problémy v těhotenství s donošením, popřípadě obecně s porodem,“ řekla.

Bezpečnost práce se sice zvyšuje, podle statistik ale za 90 % všech pracovních úrazů může sám člověk – tím, že porušuje bezpečnostní předpisy. Zatím poslední neštěstí se stalo včera v průmyslovém areálu v Ostravě-Vítkovicích. Pod zřícenou ocelovou konstrukcí tady zemřeli dva dělníci.