Most a Litvínov čeká revoluce ve veřejné dopravě

Most - Počínaje prosincem zavádí Dopravní podnik měst Most a Litvínov revoluční změnu jízdního řádu. Sjednotit chce interval na všech linkách a vytvořit také dva dopravní uzly, kde na sebe jednotlivé spoje budou čekat. Takže situace, kdy někomu ujede další spoj přímo před nosem, by se měla stát minulostí.

Zpřehlednit dopravu a zjednodušit jízdní řády, to je cíl dopravního podniku a vedení obou měst. „Srovnáme intervaly odjezdů a příjezdů na jednotlivé stanice do snadno zapamatovatelných intervalů, “ popsal primátor Mostu Vlastimil Vozka (Most Mostečanům).

Druhou změnu přinesou přestupní uzly. V nich se budou jednotlivé linky potkávat se zárukou, že žádný spoj nikomu neujede. „Jeden přestupní uzel bude u Báňských staveb v Mostě, druhý na nádraží v Litvínově,“ upřesnil ředitel dopravního podniku Marcel Dlask. Dopravní podnik si od změny jízdního řádu slibuje také snížení počtu najetých kilometrů až o deset procent. Cestující budou muset častěji přestupovat, vedení dopravního podniku přesto věří, že se doba cestování neprodlouží a lidé si na změny rychle zvyknou.

Podle starosty Litvínova Milana Šťovíčka (VV) je to velmi pozitivní změna, cestující však chystané změny vnímají rozporuplně. Lidé ale budou mít dost času všechny změny poznat. Dopravní podnik chystá velkou informační kampaň. „Máme ji připravenou na druhou polovinu listopadu a začátek prosince,“ dodal Dlask. 

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)