Design a umění pod novou plzeňskou střechou

Plzeň – Ústav umění a designu se usídlil v nové budově. Třípodlažní komplex ateliérů stál v přepočtu dvě stě milionů korun, a právě dnes se poprvé předvedl veřejnosti při slavnostním otevření. Příští rok by se stavba měla stát fakultou Zápodočeské univerzity. Škola navýší díky novým prostorám počet studentů. A to hned o stovku.

Je moderní, přepychové a obrovské, není tedy divu, že někteří označují nový Ústav designu za továrnu na umění. Nikdo se však nemůže divit, vždyť z této podoby vychází i architektonické pojetí stavby – hlavní prioritou komplexu se tak stává grandiózní otevřený prostor, na němž vzniklo osmadvacet ateliérů o ploše šest tisíc metrů čtverečních. 

Ředitel instituce má jasnou ideu o chodu pracoviště. Zavrhuje jakékoliv členění místností, preferuje spíš jeden velký „open space“, aby všichni viděli, co dělají navzájem. Tak si Josef Mištera představuje pracoviště jednadvacátého století. 

  • Ústav umění a designu v Plzni zdroj: ČT24
  • Ústav umění a designu v Plzni zdroj: ČT24

Mimo filmových a zvukových studií škola nabízí jedinečné prostory i módním návrhářům či designérům šperků. Svůj prostor ale dostane i divadelní scéna. Jeviště se skrývá hned za dvěma ohromnými panely a otevírá tak druhou půlku budovy. 

Stavbu za dvě stě čtyři milionů korun zaplatila právě Západočeská univerzita. Příštím rokem k sobě plánují Ústav umění přidružit coby devátou fakultu. „Funguje to jako fakulta. Jenom tu není akademický senát a na místě děkana je ředitel,“ uvedl Mištera. 

Designová instituce začínala v Plzni před deseti lety s pouhými osmdesáti studenty. Dnes se počet studujících vyšplhal na čtyři až pět stovek. 

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)