Trpělivost u konce - pětina Vimperku prosazuje větší bezpečnost ve městě

Vimperk – Obyvatelé šumavského Vimperku chtějí pomocí petice zvýšit bezpečnost na území města. Protestní listina, kterou podepsala pětina všech obyvatel, vznikla po posledním incidentu v místní sběrně surovin. Poté, co zde šestice Romů napadla syna místního majitele, začal poškozený muž šířit petici mezi ostatními. Radnice tvrdí, že systém městské policie projde výraznými změnami.

Sociální nepokoje a drobná kriminalita, to je podle místních problém Vimperku už několik let. Případ z 11. září přinutil manžele Preslovy, aby mezi obyvateli rozjeli petici větší bezpečnost města. Manželka napadeného muže tehdy spatřila skupinu 6 Romů, kteří ve sběrně údajně kradli. Po příjezdu se její partner pokusil šestici odehnat. „V tom okamžiku ho napadli, povalili na zem a zkopali,“ popisuje Lenkla Preslová.

Právě tento incident byl podle manželů už příliš. Sepsali proto petici, která bezpečnost ve městě napadá. Během týdne ji podepsalo 1 300 Vimperčanů ze sedmi tisíc. Starosta prý požadavků obyvatel nedbá, sám ale tvrdí, že radní konají. „Zastupitelstvu budou předloženy návrhy na dovybavení policie včetně dopadů do rozpočtu. Strážníci městské policie projdou speciálním výcvikem,“ řekl starosta Bohumil Petrášek.

Pro zvýšení bezpečnosti chce městská policie v budoucnu zvýšit počet bezpečnostních kamer i strážníků. Podle místních ale dosavadní kroky problém nevyřeší, a proto se někteří sami připojili. Počet drobných krádeží se ve Vimperku za posledních 5 let zpětinásobil. Přesto ale v počtu trestných činů ze statistik nijak nevybočuje.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)