Značku 8B8 8888 přidělila Břeclav sama sobě

Břeclav – Otázku, kdo dostane unikátní registrační značku 8B8 8888, kterou měla přidělit břeclavská radnice, vyřešili úředníci originálně – snad aby se vyhnuli podezření, že se nechali šťastným majitelem podplatit, přednostně ji na přání vedení města přidělili autu městské policie. Porušili tak ovšem vnitřní předpisy radnice a jednali navzdory doporučení ministerstva dopravy.

Jedinečná registrační značka 8B8 8888 dorazila na břeclavskou radnici v zapečetěné krabici už koncem července. Město zprvu uvažovalo, že značku vydraží a peníze půjdou na dobročinné účely, to ale neumožňuje zákon. Proto mluvčí břeclavského městského úřadu Eliška Windová ujišťovala, že značku může získat kdokoliv. „Žádné výjimky při udělování této registrační značky radnice neudělá, ani zřejmě nevyhlásí termín, kdy se bude značka přidělovat,“ řekla.

Koncem září však padlo rozhodnutí, že značku získá tamní městská policie na své nové služební auto. „Už dříve se začalo spekulovat o tom, že tuto značku dostane někdo protekčně, čemuž jsme takto chtěli zabránit,“ uvedla dnes Windová. Ve snaze vyhnout se podezření z protekce se jí však břeclavská radnice dopustila. Pravidla odboru dopravy takzvané „vyzobnutí“ registrační značky neumožňují.

Značky si vybrali i na brněnském magistrátu

Podezření z protekce při přidělování registračních značek leží už tři roky také na brněnském magistrátu. Primátor a jeho náměstci získali tehdy na svá služební auta řadu čísel začínající jedničkou.

„Zaměstnankyně takzvaně vyfasuje na týden určitý počet registračních značek a musí je vydat tak, jak jí přijdou pod ruku,“ vysvětlil systém přidělování značek vedoucí dopravního odboru Magistrátu města Brna Ladislav Prudil. Úmyslné vydání značek čísel 001 až 005 magistrátním vozidlům Prudil odmítl. „Jsou takové životní situace, že lidé mívají štěstí,“ prohlásil.

Zamezit machinacím pomůže až novela zákona, která za poplatek umožní získat espézetku na přání. Poslanecká sněmovna o ní má hlasovat už na své příští schůzi.