Tygřice Betty se prohání po Svatém Kopečku

Olomouc - Na novou podívanou se mohou těšit návštěvníci olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Dnes poprvé si tam svůj nový venkovní výběh prohlédla samice tygra ussurijského Betty, která na Hanou nedávno přicestovala z ruského Novosibirsku. Po zhruba půlroční přestávce si tak lidé mohou opět prohlédnout tuto nejmohutnější kočkovitou šelmu. Podle pracovníků zahrady je samice velmi ostražitá. Její matka se narodila ve volné přírodě a i Betty v sobě má kus divočiny.

„Tygr v zoo vždy byl a návštěvníci si ho žádají. Je to zvíře v přírodě ohrožené, a proto bychom i do budoucna tygry chovat chtěli. Pořídili jsme si tygřici, která je určena do chovu. Dostaneme k ní nepříbuzného kocoura, takže snad budeme mít mláďata. Samec by měl doputovat zřejmě příští rok, nyní je samice ještě mladá, má rok a půl,“ řekla zooložka Jitka Vokurková.

Betty se s novým prostředím i ošetřovateli teprve sžívá, v těchto dnech jí skončila karanténa. „Určitě se nebojí, ale je to nejprudší tygr, jakého jsme tu kdy měli. Má ostražitou povahu a je hodně ostrá. Ostatní tygři takto nekřičeli, nedrželi mříže tlapami a zuby. Je znát, že má matku z přírody,“ uvedla ošetřovatelka Dana Reisigová.

Na nový výběh reaguje velmi dobře. „Zatím zkoušíme, co na ni bude platit. Snažíme se s ní hodně komunikovat, sedávám u ní a povídám si s ní. Ona se pak uklidní a někdy i usne. Někdy má ale špatnou náladu, takže mě nechce vidět a vrčí. Za vše, co udělá dobře, se ji snažím pochválit,“ doplnila ošetřovatelka. Do výběhu ale s tygřicí nechodí, nedělá to ale ani u ostatních kočkovitých šelem s výjimkou mláďat.

Olomoucká zoo chová tygry ussurijské od roku 1976. Tehdy na Hanou doputovala samice Sumba a krátce po ní samec Aldan, kteří spolu v letech 1980 až 1983 přivedli na svět ve třech vrzích pět mláďat. Poté se již v zoo chovný pár sestavit nepodařilo.

Olomoucká zoo přivítala tygřici Betty (zdroj: ČT24)