Most, nebo kruhový objezd? Litvínovičtí rozhodnou

Litvínov - V havarijním stavu je po loňských mrazech most v Podkrušnohorské ulici v Litvínově, radnice na něm musela omezit provoz nákladních aut a teď se rozhoduje, co dál. Na stavbu nového mostu peníze nemá. Objevila se i levnější varianta - vybudovat místo mostu kruhový objezd. Město na svém webu spustilo anketu, o osudu mostu tak budou spolurozhodovat i místní obyvatelé.

Přes most smí nyní projet řidiči osobních vozů, nákladní auta nesmějí překročit celkovou hmotnost 12 tun. „Spodní stavba mostu byla ve velmi špatném stavu a nosná konstrukce ve stavu špatném, ale je zajištěna bezpečnost provozu na mostě i pod mostem,“ řekl statik Tomáš Míčka. Radnice nechala udělat nejnutnější opravy, během několika let ale musí rozhodnout, co dál: buď postavit nový most, nebo vybudovat kruhový objezd.

Radnici také zajímá názor obyvatel města, proto na svém webu spustila elektronickou anketu. Podle jejích průběžných výsledků lidé zatím preferují spíše kruhový objezd. K tomu se z důvodu levnější údržby přiklání i město. „Mezi členy zastupitelstva má větší podporu varianta snést most a už ho nestavět,“ potvrdil předseda finančního výboru Vlastimil Doležal. Lidé, kteří bydlí v blízkosti mostu, ale křižovatku nechtějí.  

Radnice slibuje, že k výsledkům ankety přihlédne. Rozhodnou ale finanční možnosti města, protože i levnější varianta kruhového objezdu bude stát více než 60 milionů korun. „To je pro město Litvínov obrovská investice,“ podotkl starosta Milan Šťovíček (VV).

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)